Здраве и красота

Как безболезнено да заместите хляба от менюто?

Истински трудно е да устоите на тестените изделия, но не е невъзможно

20.06.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хлябът е виновник в много отношения за влошеното ни здраве. Той предизвиква покачване на килограмите, резки скокове в нивата на кръвната захар. При някои хора предизвиква алергични реакции към глутена. Изобщо, хлябът е сочен с пръст като един от най-големите хранителни бичове.

Други теории пък казват, че всичко е в количеството. Не можем да обвиняваме дадена храна, че е вредна, без да се замисляме по колко хляб всъщност ядем на ден. Ако на всяко хранене се консумират по 3 филии бял хляб, кой всъщност е виновен за неприятностите, които ви се струпват поради този факт?

Ако сте решили да изключите хляба от менюто си, но не знаете как да го направите – ето няколко начина да заместите хляба без да се налага да гладувате!

На закуска

Свикнали сте да мажете филия след филия на закуска, за да се заситите преди да отидете на работа? Време е да спрете с този вреден навик.

Вместо хляб можете да изядете кофичка кисело мляко за закуска. Към него добавете овесени трици, зърнена закуска или плодове. Само в чашата кисело мляко се съдържат около 15 грама протеини, които ще ви заситят за поне 3 часа напред.

Можете да наблегнете и на варените яйца. Те имат висока хранителна стойност и полезни протеини, които ще държат глада далеч от вас до обяд.

Ако пък не можете да не хапнете палачинки за закуска, заместете брашното с каша от банани и варени и яйца. От тази смес стават чудесни заместители на тестените палачинки.

За обяд

Хлябът на обяд си е направо задължителен за много хора. Те не сядат на масата, ако няма няколко филийки хляб. Как да ядат супата или да си топят от основното, ако няма залък пресен хлебец?!

Да, обаче можете да го заместите с нещо далеч по-полезно. Например, изяжте пълнежа на сандвича, който бихте изяли иначе. Продуктите в него са много полезни – свежа зелена салата, парче сирене, може би маслини или кисела краставичка, някакво месно филе.

Винаги можете да заместите хляба с някаква прясна салата. Обядвайте с малка порция основно ястие и голяма порция салата вместо филия хляб.

На вечеря

Вечерите са най-трудни, защото тогава по правило трябва да ядем най-малко. Ако си позволим да ядем повече, то трябва да го направим минимум 4 часа преди да сме си легнали. В противен случай организмът се затруднява изключително в преработката на храната и резултатът са тлъстини и хронични заболявания.

Да речем, че не можете да се откажете от вечерята. Какво да направите? Как да спестите поне хляба?

Вместо да си правите филийки с колбас като добавка към вечерята, направете си сандвичи от краставица. Тя е много бедна на калории. Нарежете я на кръгчета. Върху тях подредете резенчета ябълка.

Друг начин да изключите хляба е да добавите повече листни зеленчуци към вечерята си. Можете да си позволите и чаша вариво, например жито или киноа. Гарнирайте варивото и листните зеленчуци с бобови култури, варено яйце или малко риба. Комбинацията от тези протеини и въглехидрати ще ви засити без да товари излишно организма.

Тестото от карфиол е чудесен заместител на хляба. В една чаша печен карфиол се съдържат едва 25 калории, което си е направо сякаш не сте яли нищо, но сте сити!

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време