Здраве и красота

Как да премахнем петната от кафе по зъбите?

Без помощта на зъболекар

16.06.2016г. / 15 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пиенето на кафе е удоволствие за мнозина. Пораженията, които остават по зъбите от това удоволствие обаче са ужасни. Зъбите пожълтяват, добиват петна, стават податливи към зъбен камък и емайлът им страда.

Но какво да направите, ако не можете да се разделите с любимата си напитка? Следвайте тези няколко трика и зъбите ви няма да пожълтяват, когато пиете жадуваното си горещо кафе!

Използвайте сламка

Винаги, когато можете използвайте сламка. Тя ще ви помогне да преглътнете течността без тя да се допира до зъбите ви. Хем ще сте доволни, хем зъбите ви ще останат „неопетнени“.

Добавете мляко

Чистото кафе е доста по-агресивно от подправеното с мляко. Ако не си падате по кафето с мляко, добавяте по няколко капки. Дори малко количество мляко или сметана са достатъчни да неутрализират ефекта на киселинното кафе.

Изплаквайте устата

Ако нямате възможност да измиете зъбите си с четка веднага след консумация на кафе, то поне изплаквайте с чиста вода. Жабурете няколко минути, след това изплюйте. Ефектите от кафето ще се намалят драстично. Пак има вероятност зъбите ви да пожълтеят, но тя е значително намаляла.

Пийте вода заедно с кафето

Снимка: iStock

Освен че водата ви помага да се хидратирате, тя предотвратява и образуването на петна от кафе по зъбите. Кафето действа като диуретик и затова пиенето на вода паралелно с него е от голямо значение както за организма, така и за зъбите ви.

Ползвайте конци редовно

Конците за зъби са важен способ в устната хигиена. Те спомагат за отстраняването на остатъците от храна, натрупването на плака и петна по зъбите. Ползвайте ги всеки ден.

Свързани статии

Четкайте със сода за хляб

Содата за хляб действа като естествено избелващо средство. Ето защо е добре 2-3 пъти седмично да четкате зъбите със сода. Просто поръсете стандартната си паста за зъби с малко сода и измийте зъбите. Абразивните частици на содата и веществата в нея ще премахнат петната и отлаганията по зъбите.

Дъвчете дъвка след кафето

Дъвченето на дъвка след пиене на течности и хранене провокира слюнчените жлези да продължат да отделят слюнка. Тя има свойството да доразгради остатъците от храна и кафе дори след като сте приключили. Така по естествен път се отървавате от петната по зъбите.

Важно е дъвката да е без захар, за да предпазите зъбите от кариес.

Ползвайте избелваща паста

Избелващата паста за зъби е ежедневно средство за борба с оцветяването по зъбите. То се причинява не само от кафето, но и от виното, цигарите, някои наситени с багрила храни. Ползвайте избелваща паста редовно.

Коментирай
Свободно време