Здраве и красота

Съвети за хранене при различните тренировки

Какво да ядем, ако правим кардио и силови упражнения

18.06.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Независимо дали тренирате за издръжливост, за изграждане на мускулатура или правите кардио тренировки, храненето преди и след физическата активност е от голямо значение.

То помага за правилното протичане на метаболитните процеси в организма, предпазва от поява на възпаления в тъканите и компенсира изразходваната енергия.

Ето защо трябва да знаете какво точно да ядете преди и след тренировка. Кои са подходящите храни при различните видове тренировки?

Силови тренировки и тренировки с тежести

При силовите тренировки се цели предимно изграждане на мускули. Този тип тренировки са важни не само за маниаците на тема изваяно силно тяло, но и за хората, стремящи се да отслабнат.

Погрешно се смята, че ако имате наднормено тегло и правите силови тренировки, това ще доведе само до стягане на масата, а не до редуцирането ѝ. За постигане на върховни цели трябва да се редуват или смесват аеробните със силовите тренировки.

При силовите тренировки и тези с вдигане на тежести мускулите изразходват огромно количество енергия, намаляват нивата на кръвната захар поради рязкото ѝ метаболизиране. В резултат енергийните нива в организма спадат и се нуждаете от допълнителна енергия преди и след упражненията.

Преди тренировка яжте комбинация от въглехидрати и протеини, за да имате енергия. Пийте много течности както преди, така и по време на тренировка. Въглехидратите помагат на мускулите да не се увредят от тренировката, както и да намалят възпалението в тъканите след това.

Протеините са подходящи след тренировка. Те възстановяват мускулите и дават необходимите аминокиселини. Добре е да се хапне нещо протеиново в рамките на 30 до 60 минути след тренировка.

Кардио

При кардио тренировките храната преди и след физическата активност е от ключово значение.

Необходими са ви големи запаси от енергия, затова час и половина преди тренировка изяжте нещо с ниско съдържание на мазнини и протеини и високо съдържание на въглехидрати. Тази комбинация ще ви даде мощен тласък в изпълнението на поставените цели.

Важно е да не правите кардио тренировки на пълен стомах. Затова е добре да мине повече от час след храненето преди да започнете.

След тренировка тялото има нужда от бързо възстановяване на енергията. В рамките на 30 минути след кардиото хапнете нещо в комбинация от въглехидрати и протеини. Протеините ще допринесат за възстановяването и захранването на мускулите, а въглехидратите ще възвърнат енергийните ви сили.

Можете да си позволите дори 2-3 парченца тъмен шоколад след тренировка – чудесна награда за добре свършена работа.

Снимки: iStock

Коментирай