Здраве и красота

Летни храни за отслабване

Хапвайте диня и пуешко месо

23.06.2016г. / 13 03ч.
Аз жената
Снимка:istock

Снимка:istock

Летните месеци са тези, в които по-често взимаме почивни дни. Ваканциите са страхотни, защото ни зареждат с много положителни емоции. Но понякога летните ни почивки могат да бъдат и рискови за талията ни.

Обилното похапване винаги се отразява на теглото ни. Ето защо е важно да включим вкусни, но и здравословни храни в менюто си, които могат да ни помогнат да поддържаме добро тегло и дори да отслабнем. Ето кратък списък на летните храни за отслабване.

Риган

Тази ароматна и много полезна билка е богата на витамин К, антиоксиданти, минерали и омега-3 мастни киселини. Риганът е известен още от древността като билката на щастието, ароматът ѝ действа терапевтично и повишава настроението.

Грах

Грахът съдържа повече протеини и желязо, отколкото повечето зеленчуци, така че може да се приеме като добър източник на хранителни вещества и чудесна алтернатива на храни от животински произход, които имат високо съдържание на наситени мазнини.

Манго

Мангото е чудесен плод за задоволяване на глада за сладки храни и глада като цяло. То е с високо съдържание на фибри, магнезий, антиоксиданти и желязо (което го прави много лека закуска, подходяща за жени, които могат да имат недостиг на желязо). И тъй като мангото помага на храносмилането, за предпочитане е да се консумира предимно плодът, а не сок от него.

Диня

Динята е страхотен летен плод, който е не само вкусен, но и много полезен, особено в борбата с килограмите. Тя съдържа 92% вода, с ниско съдържание на калории е, но е богата на полезни хранителни вещества и антиоксиданти, като витамин С и ликопен.

Грозде

Любимото на малки и големи грозде е богато на витамин C и фитохимикали, антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, намалява риска от развитието на диабет тип 2. Гроздовите зърна съдържат много вода, което прави вкуса им освежаващ. Фактът, че една чаша прясно грозде съдържа само 100 калории, ще ви накара да се чувствате напълно удовлетворени от избора си.

Къпини

В чаша къпини има само 62 калории. Малките ароматни плодове са богати на фибри и фитохимикали, включително мощни флавоноиди и антоцианини, които спомагат за бърза детоксикация на храносмилателната система. Тяхното високо съдържание на вода и фибри, както и сладкият им вкус, ги прави перфектната храна през лятото, с която можем да намалим няколко сантиметра от талията.

Свързани статии

Пуешко месо

Пуешкото месо е добър източник на витамини от група В и селен. За да постигнете отслабващ ефект, препоръчваме да си приготвяте месото печено или варено, а не да го консумирате под формата на колбас, тъй като съдържа повече сол.

Овесени ядки

Те са добър източник на енергия и естествено високо съдържание на разтворими фибри (работещи за добро храносмилане). Овесът е чудесна храна за отслабване. Към овесената каша може да добавите пресни плодове, кисело мляко, малко мед.

Снимка: istock

Автор: Цветина Дилкинска

Коментирай