Здраве и красота

Забранени храни преди йога тренировка

Какво не трябва да ядем преди йога?

26.06.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Преди физическо натоварване не е препоръчително да се прекалява с храната. При йогата това правило също важи. Трябва да сте яли най-малко 2 часа преди тренировката. Това би ви посъветвал всеки йога инструктор.

Не само това е важно, но и изключването на някои храни непосредствено преди тренировка по йога. Ето какво не трябва да ядете, ако ще посетите своя гуру!

Месо и риба

Месото и рибата са изтъкани от протеини. Те са основната им градивна единица. За метаболизирането на протеините се изисква много енергия. А енергията ви ще ви е нужна за изпълнение на йога упражненията.

Ето защо не трябва да товарите организма си като ядете месо и риба преди тренировка.

Авокадо

Авокадото в много други отношения се препоръчва горещо заради здравословните му ползи. То се счита за суперхрана, която доставя есенциални хранителни вещества на тялото.

Преди йога обаче не трябва да се яде авокадо, защото е много богато на мазнини и отнема време, докато те бъдат обработени.

Сирена

Сирената и кашкавалите не се препоръчват преди тренировка по йога, защото като всички млечни продукти те са много богати на протеини и мазнини. Вместо тях можете да хапнете малко черен шоколад преди тренировка, за да добиете необходимата за упражненията енергия.

Снимка: iStock

Пържени храни

Пържените храни причиняват усещане за тежест и затормозяват храносмилането. Единственото, което ви се иска след като си хапнете пържени картофки и пиле да си легнете и да не се занимавате с нищо. Затова ги избягвайте преди йога, а и по принцип.

Ядки

Ядките са изключително полезни, но хората често злоупотребяват с тях, просто защото не могат да спрат да ги ядат. Така вместо полезните няколко ядки на ден поглъщаме по 100 грама и повече.

Мазнините в ядките са трудни за храносмилане. Ципите им и твърдата им консистенция може да предизвикат болки в стомаха предвид трудната им обработка, а и в допълнение с усукващите и извиващи движения при йогата.

Пикантни храни

Пикантните храни понякога предизвикват киселини и парене в стомаха. Докато правите йога позите можете да засилите ефекта от лютото, което да влоши състоянието на храносмилателния тракт.

Коментирай
5 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 7 години )
Аз изобщо не ям нищо преди часа по йога, защото има упражнения за корема и ако си ял в близките 1-2 часа ще стане гадно. Така, че пия само течности, а храната я оставям за след тренировката и то не веднага, ами поне половин час след като съм се прибрала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар