Здраве и красота

Как да съхраняваме билките в дома си

Ако няма билки, винаги има лукчета

25.06.2016г. / 22 34ч.
Михаела Лазарова
Как да съхраняваме билките в дома си

Всеки истински готвач е посветил цял рафт или пълно чекмедже на ароматните билки и подправки, без които храната не би имала същия превъзходен вкус. Ако обаче не съхраняваме правилно тези кулинарни помощници, рискуваме те да загубят своите хранителни и лечебни свойства. Ето защо ви предлагаме три ценни съвета за това как да съхранявате билки у дома:

- Първото и най-важно условие е билките да се намират на сухо, сенчесто и проветриво място. Избягвайте рафтовете или шкафовете, разположени над мивка или готварска печка.

- Не купувайте и не събирайте прекалено големи количества билки. Специалистите споделят, че билките запазват качествата си до една година, след което ароматът и свойствата им постепенно започват да се губят.

- Не оставяйте билките като последен елемент в приготвянето на храната. Колкото по-рано ги прибавите, толкова повече време ще имат да разгърнат вкуса и блясъка си.

И ако някои от билките можем да наберем само в определен сезон, то Лукчета можем да си набавим по всяко време на годината. Любимите билкови бонбони осигуряват на организма всичко, от което има нужда, за да бъде той укрепен.

Букетът от салвия, евкалипт, копър, мента, пелин, мащерка и лайка е богат на витамини и действа тонизиращо и противовъзпалително. И не на последно място – Лукчета не изискват никакво по-стриктно съхранение, побират се чудесно в най-разнообразни пространства!

Коментирай