Здраве и красота

Опасностите за здравето при магнезиев дефицит

Какви са симптомите на тежък дефицит на магнезий?

07.07.2016г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Магнезият е много важен минерал за тялото и здравето въобще. Много хора обаче страдат от магнезиев дефицит без да си дават сметка. Доказването на липсата на достатъчни количества магнезий в тялото е трудно, защото кръвните тестове не дават пълна яснота.

Магнезият участва в повече от 300 различни биохимични процеса в организма. Количеството му в женското тяло трябва да е в рамките на 310-320 милиграма, а в мъжкото между 400 и 420 милиграма, пише care2.com.

Дори да се храните с богати на магнезий храни (зеленолистни зеленчуци, авокадо, ядки, пълнозърнести храни, банани), тялото ви пак може да го изхвърля и като краен продукт да остава много малко количество, недостатъчно за правилното протичане на процесите в клетките.

Прекаляването с кофеина, безалкохолните напитки, бялата захар и алкохола оказват влияние именно върху абсорбирането и употребата на магнезия. Ако тези продукти са постоянна част от ежедневието ви, вероятно сами си причинявате дефицит на магнезий.

С напредването на възрастта нивата на магнезий също спадат. Някои лекарства също биха могли да повлияят на усвояването на магнезий като медикаменти за диабетици, кортикостероиди, противогъбични, диуретици, таблетки за стомашно-чревни разстройства, антибиотици.

Кои са симптомите на дефицит на магнезий?

  • Силно главоболие
  • Крампи в мускулите
  • Загуба на апетит
  • Гадене и влошено храносмилане (диарии или запек)
  • Липса на енергия и лесна уморяемост
  • Слабост в крайниците

Тези признаци се наблюдават при леки до умерени липси на магнезий в тялото. При по-сериозни загуби на важния минерал симптомите и признаците започват да стават все по-сериозни, като:

Сърдечни проблеми – предсърдно мъждене, екстрасистоли, тахикардия.

Съдови проблеми – стеснения на главните артерии, най-вече коронарната, водещи до възпрепятстване или спиране на кръвния поток към мозъка и тъканите.

Проблеми с нервната система – изтръпване на пръсти и крайници поради недостатъчно подхранване на периферната нервна система. Цели участъци от кожата могат да се усещат като безжизнени на допир.

Проблеми с мускулите – при голям недостиг на магнезий крампите в мускулите стават много по-силни и непоносими. Случват се често и отминават все по-бавно.

Личностни промени – страдащите от силен дефицит на магнезий стават по-буйни, раздразнителни, избухливи и агресивни. Склонни са дори към насилие. Изпадат в пристъпи на паника и депресия.

Проблеми със съня – магнезиевият дефицит води до затруднения при заспиването и здравия сън през нощта. Честите събуждания също са налице при липса на важния минерал.

При съмнение за магнезиев дефицит можете да приемате хранителни добавки с важния за здравето минерал. Можете също да обогатите диетата си с храни, богати на магнезий, както и да намалите кафето, алкохола, безалкохолните напитки и захарните десерти.

Снимки: iStock

Коментирай