Здраве и красота

Кои храни по кое време на деня да се консумират?

Сушени плодове само на закуска

02.07.2016г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В менюто ни всекидневно трябва да присъстват здравословни храни, като плодове, зеленчуци, чисти меса, млечни продукти, ядки. Оказва се, че не е достатъчно да се храним здравословно, защото е важно да знаем по кое време на деня кои храни да консумираме.

В противен случай рискуваме не само да раздразним стомаха си, но и да повишим телесното си тегло. Така например млякото е добре да се консумира сутрин и вечер, ядките и сушените плодове сутрин. Вижте кои други най-често приемани храни по кое време на деня е добре да хапвате.

Ябълки

Най-доброто време – сутрин

Поради съдържанието на полезни влакна (пектин), ябълките имат положителен ефект върху стомашно-чревния тракт и предотвратяват появата на запек. Пектин се съдържа и в плодове като круши, череши, сливи. Ето защо, ако искате да подобрите състоянието на храносмилателната система, хапвайте всяка сутрин на гладно по една ябълка или добавяйте от нея към смутита и овесена каша.

Най-лошото време – през нощта и преди лягане

Хапването непосредствено преди лягане определено не е добра идея, дори и консумираната храна да е под формата на плод. Органичните киселини в ябълките могат да причинят дискомфорт и повишена киселинност в стомаха. Пектинът ще създаде и допълнителна тежест на храносмилателната система през нощта.

Месо и месни продукти

Най-доброто време – през деня

Месото е храна, която е по-трудна за храносмилане. Благодарение на високото си съдържание на протеини, то насърчава физическата сила и подобрява концентрацията. Препоръчва се да консумирате от него на обяд, а за вечеря да хапвате нещо по-леко като риба, например. Това правило важи и за колбасите, ако сте любители на този вид месни продукти.

Най-лошото време – вечер

Протеиновите храни, консумирани вечер, оказват ефект на тежест върху храносмилателната система, по-бавно се метаболизират и силно влияят върху качеството на съня.

Ориз

Най-доброто време – през деня

Оризът не е много лесен за храносмилане. Въпреки това позволява на тялото да изгори повечето калории от въглехидратите. Оризът създава усещане за ситост и спомага за подобряване на метаболизма. Затова той е съставна част от много диетични хранителни режими. Хубаво е да го включите във вашите обедни ястия.

Най-лошото време – вечер

За съжаление въпреки своите положителни качества, оризът не се препоръчва да се консумира за вечеря, тъй като може да допринесе за повишаване на телесното тегло.

Сладки лакомства

Най-доброто време – сутрин

В сутрешните часове нивата на кръвната захар са по-високи. От друга страна тогава и нивата на инсулина са такива. Ако сте любители на сладките изкушения и не можете без тях, по-добре ги консумирайте в сутрешните часове.

Но не забравяйте, че този вид въглехидратни храни ще повишат апетита ви и на обяд не е изключено да хапнете малко повече от необходимото. В случай че спортувате, може да си позволите протеинови барчета.

Най-лошото време – вечер

Не е тайна, че захарта допринася за повишаване на теглото. В допълнение, захарта е дразнеща за храносмилателната система, което може да се отрази и на качеството на съня.

Бобовите растения

Най-доброто време – за вечеря

Бобовите култури са богати на витамини, минерали и полезни фибри. Тяхната консумация подобрява храносмилането и метаболизма, а последни проучвания показват, че консумацията им за вечеря може да допринесе и за подобряване качеството на съня.

Най-лошото време – сутрин и следобед

В сутрешните часове или следобед избягвайте консумацията на бобови храни, защото това може да повиши апетита ви и да е причина на следващото хранене да консумирате повече храна.

Сирена

Най-доброто време – сутрин на закуска

В умерени количества, приемът на сирена може да спомогне за намаляване на телесното тегло и за поддържане на добрата фигура, но и да намали риска от излишно подуване на корема. Наред с техните полезни хранителни вещества, сирената са чудесен заместител на колбасите в сутрешните сандвичи.

Най-лошото време – вечер

Сирената са по-сложен продукт за храносмилане. Консумацията им вечер може да предизвика стомашни разстройства и наддаване на тегло.

Банани

Най-доброто време – сутрин и в следобедните часове

Благодарение на високото съдържание на фибри, бананите перфектно стимулират храносмилането и метаболизма. В допълнение тези плодове имат намалена киселинност, което допринася за неутрализиране на киселините в стомаха. Освен това засищат глада и спомагат за отделянето на хормона на щастието.

Свързани статии

Най-лошото време – вечер

Бананите съдържат тирамин. Това е вещество, чието действие напомня много за адреналина. Възможно е то да провокира покачване нивата на кръвната захар, а вечер тези високи нива, определено няма да се отразят добре на фигурата ви. Освен това бананите съдържат и много захари, което ги прави неподходящи за вечерно хранене.

Снимки: istock

Коментирай