Здраве и красота

Страданието на косата подсказва за здравословното състояние

На какво се дължи лошото състояние на косата?

06.07.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Косата ни може да ни подскаже за здравословното състояние на тялото ни много повече, отколкото сме очаквали. Нейните промени са причинени от вътрешни здравословни проблеми или дефицити, които неминуемо се отразяват върху структурата и блясъка ѝ.

Понякога пърхотът и сухотата в скалпа не са просто провокирани от неподходящия шампоан, а могат да означават много повече.

Сух скалп

Сухият скалп е неприятен проблем, който предизвиква силен сърбеж, усещане за цепене на кожата, постоянно желание за чесане, водещо до разраняване, пърхот.

Ако положението е сериозно вероятно наистина не шампоанът е виновен. Може да страдате от псориазис, а може и да имате остър недостиг на полезни мастни киселини в тялото си. Набавете си ги чрез консумация на авокадо, ядки, семена, мазна риба.

Косопад и изтъняване на обема на косата

Стресът и напрегнатото ежедневие предизвикват падане на косъма и неговото изтъняване. Ако състоянието на косата продължава твърде дълго може да се окаже, че страдате от недостиг на желязо, протеини, витамини В и D, както и биотин, който е жизненоважен за косата и ноктите.

Тези липси се попълват чрез консумация на водорасли, пробиотични храни, червено месо, черен дроб.

Ако косата ви пада така сериозно може да страдате от анемия и това не е никак безобидно състояние, а изисква намеса на специалист.


Снимка: iStock

Растежът на косата е в застой

Някои жени нямат късмет с растежа на косата. Тя расте бавно и докато порасне с няколко милиметра, идва време за подстригване.

Но ако забележите, че косата тотално е спряла да расте, това може да е признак на дефицит на протеини и полезни въглехидрати. Балансираната диета в дългосрочен план е най-доброто решение на този проблем.

Накъсващата се повехнала коса

Косата ви е изгубила блясъка си, чупи се лесно, накъсва се, цъфти прекалено бързо. Това би могло да е заради спаднали нива на желязо в организма. Мастните киселини от друга страна също са много важни за жизнеността на косата.

Ето защо е добре в такъв случай да наблегнете на млечните продукти, протеините, пълнозърнестите храни, богати на витамин B, както и на плодовете и зеленчуците.

На кои храни е добре да наблегнете като цяло?

Спирулината, морските водорасли, пресните плодове и зеленчуци, авокадото, ядките и семената, яйцата, червеното месо, бобовите растения и варивата, както и рибата са храните, които трябва да присъстват на трапезата ви всяка седмица.

Коментирай