Здраве и красота

5 хранителни комбинации, борещи възпаленията

Кои храни да хапваме в съчетание

19.07.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Възпаленията в тъканите могат да възникнат по много причини. Те тлеят и причиняват сериозни поражения на органите и системите. Дори да не са гнойни, възпаленията вредят на сърдечносъдовата, имунната, храносмилателната и нервната системи, както и на опорно-двигателния апарат.

За да се преборите с възпаленията в тъканите е добре да консумирате някои специфични хранителни комбинации.

Листни зеленчуци и зехтин

Любимата ви зелена салата със зехтин има още една причина да бъде консумирана от вас. Тази комбинация дава на организма антиоксиданти, лутеини и бета-каротин, които преборват възпаленията в очите, ставите и сърцето.

Спанак и боровинки

Спанакът и боровинките тушират възпаленията, благодарение на невероятната комбинация от минерали и витамини. Особено полезна е салатата от спанак и боровинки (или и други горски плодове) след тренировка, защото допринася за бързото възстановяване на мускулите.

Леща и лимон

Лещата и лимонът са страхотна комбинация при желязодефицитна анемия, причиняваща възпаление в съдовете и тъканите. Комбинирането на бобови растения с цитруси значително подобрява абсорбцията на желязо в организма, което тушира възпалението благодарение на аскорбиновата киселина и каротеноидите в тези храни, пише prevention.com.

Свързани статии

Чесън, лук и ориз

Чесънът и лукът са много подходящи за комбиниране със зърнени и тестени храни. Тази комбинация дава най-добрата доставка на цинк за организма. Цинкът се бори с възпаленията, най-вече в кожата, поради което е една от основните съставки за лечение на акне.

Цинкът има огромно значение и за имунната система, която е основен фактор в борбата с възпаленията.

Малини и грозде

Уханни и сочни плодове, любими на мнозина, малините и гроздето са много силни в борбата срещу възпаленията. Антиоксидантите в тях се борят със свободните радикали, причиняващи заболявания и здравословни проблеми.

Според някои проучвания тази хранителна комбинация дори допринася в превенцията на рак, сърдечносъдови заболявания и остеопороза.

Снимки: iStock

Коментирай