Здраве и красота

Свежа напитка за здрав стомах

Подобрява функциите на червата

09.07.2016г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Доброто здраве започва от храносмилателната система или казано накратко – здравето започва от червата. Знаете ли, че човешките черва съдържат 10 пъти повече бактерии от всички човешки клетки в цялото тяло?

Тези бактерии осигуряват нормалната стомашно-чревна дейност, предпазват ни от инфекции, регулират обмяната на веществата и други. Консумирането на здравословни храни като плодове и зеленчуци, стимулира поддържането на добра стомашна флора.

От друга страна и най-малкият дисбаланс може да доведе до дългосрочни здравословни проблеми, сред които е и невъзможността да свалите излишните килограми.

Хубавото е, че има здравословни комбинации от свежи храни, които обединени в приятна на вкус напитка, могат да поддържат здравето и функцията на храносмилателната система. Такава е например напитка, в която има ананас, круши, краставици, джинджифил, мента.

Ананасът съдържа бромелаин. Този сочен и вкусен плод може да ни предостави група от усвояващи протеините ензими, като бромелаин, които помагат на храносмилането. Също така ананасът е най-добрият приятел на идеалната фигура.

Крушите стимулират секрецията на храносмилателни сокове, така че храната се усвоява много по-лесно. Плодовете са богати и на фибри, които възпрепятстват появата на запек и помагат на червата да се изчистят от токсините. Фибрите намаляват и подуването на корема, образуването на газове и задържането на вода.

Краставиците са богати на два от най-основните елемента, необходими за здравословно храносмилане – вода и фибри. Тази комбинация е много ефективна при детоксикиращи режими на хранене, подпомага храносмилането.

Свързани статии

Джинджифилът е чудесен за облекчаване на стомашно разстройство и други неразположения, като гадене и подуване на корема. Свежата мента също успокоява стомаха. Ароматът ѝ стимулира слюнчените жлези в устата, както и жлезите, които отделят храносмилателни ензими, като по този начин улеснява храносмилането.

Как да си направите свежата напитка за здрав стомах, която да консумирате всеки ден?

В кухненски блендер смесете:

  • няколко парчета свеж ананас
  • 3 круши
  • 1 обелена краставица
  • малко парче обелен корен от джинджифил
  • няколко листа мента
  • вода, колкото прецените

Всичко се смила до перфектна гладкост и по желание преди консумация може да охладите напитката.

Снимка: istock

Коментирай