Здраве и красота

Възможни причини за болки в гърдите

Кои са опасни?

21.07.2016г. / 17 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Женските гърди са не просто символ на женствеността, те са крехък и нежен чифтен орган от тялото на жените, който може да изпитва болка в много различни ситуации.

Ако се чудите защо ви болят гърдите, но нямате ясна представа какво може да е предизвикало този дискомфорт, вижте няколко често срещани причини!

Алергия към козметика и измиващи продукти

Ако изпитвате дискомфорт, свързан със сърбежи, зачервявания, обриви и дори болки в гърдите, има вероятност те да са провокирани от непоносимост или алергия към козметичните и измиващите продукти, които ползвате.

Проследете внимателно и отстранете алергена.

Неподходящ сутиен

Сутиенът е ежедневно носен от почти всички жени. Той пристяга, повдига и придържа гърдите през целия ден. Ето защо е от изключително значение той да е по мярка.

Ако носите прекалено тесен и стегнат сутиен, той причинява силно напрежение върху гърдите ви, което предизвиква болка, а може дори да има по-опасни последици.

Бременност

Ако сте бременна, но не знаете, има вероятност болките в гърдите ви да са предизвикани от това. В началото на бременността гърдите стават „неспокойни“, усеща се тръпнене, болезненост като преди менструация, натежаване, усещане за обтегнатост и подуване.

Ако имате тези симптоми, но цикълът ви така и не идва, направете си тест за бременност.

Прекаляване с упражненията

Тренировките са важни за здравето. Но всяко нещо, дори здравословно, трябва да си има граници. Ето защо злоупотребата с физическите ви възможности може да доведе до болки в гърдите, особено ако сте наблегнали на вдигането на тежести.

Инфекция

В гърдите може да се получи инфекция. Ако усещате парене, болка, невъзможност за докосване или е налице кожна проява като обрив или зачервяване, вероятно имате някаква инфекция. Консултацията със специалист е задължителна при тези обстоятелства.

Взимате противозачатъчни

Може да не си давате сметка, че болката в гърдите ви идва от тях, но е възможно. Не при всички жени се проявяват точно тези странични ефекти. Но ако взимате противозачатъчни и изпитвате болки в гърдите, първото, с което трябва да свържете дискомфорта са именно таблетките.

Менструация

За всяка жена е ясно, че болките в гърдите най-често се предизвикват непосредствено преди идването на менструацията. Въпреки това трябва да се спомене като причина, тъй като пък невинаги се случва.

Свързани статии

Кърмене

Кърменето също понякога може да е болезнено. Случват се запушвания на каналите на млечните жлези, което поражда болка. Млечните жлези и прилежащите около тях тъкани също могат да се възпалят, което отново се характеризира със силни болки.

Травми

Ударите в областта на гърдите могат да са причина за поява на болка. Дори да сте забравили, че сте се ударили или че сте получили някаква травма, болката остава. Ако тя обаче не отшуми след известно време, трябва да посетите лекар, защото травмите по гърдите не са шега. Тъканите на гърдите са нежни и лесно раними.

Рак

Ракът на гърдата е най-страшната и опасна за живота причина за поява на болка в гърдите. Ето защо на всяка болка в гърдите трябва да се обръща внимание и да не се неглижира, защото при този вид рак е от изключително значение ранната диагностика и лечение. Успеваемостта е почти гарантирана при навременни мерки.

Снимки: iStock

Коментирай