Здраве и красота

Защо скачането на въже е страхотна тренировка?

5 причини да скачате на въже по-често

22.07.2016г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Скачането на въже е страхотна тренировка. То има много ползи за бързото извайване на фигурата и загубата на излишно тегло. Скачането на въже освен това подобрява координацията и спомага за усъвършенстване на уменията в пазене на равновесие.

Защо скачането на въже е една от най-добрите тренировки?

Изгаря много калории

Скачането на въже е много интензивна кардио тренировка. Ето защо дори 10 минути скачане на въже изгарят огромна част от калориите ви и спомагат за по-бързото редуциране на мазнините.

При висока интензивност на скачането за 15 минути можете да достигнете до изгаряне на 250 калории.

Подобрява костната плътност

Костната плътност е важна, особено за женското здраве. Жените в риск от остеопороза е добре да скачат на въже. Ако имате травми и предишни счупвания е препоръчително обаче да се консултирате с лекар.

Снимка: iStock

Подобрява координацията и скоростта на движение

Скоковете са ефективно упражнение, което атлетите и спортистите правят, за да подобрят координацията и скоростта си. Ето защо скачането на въже в умерена степен е полезно и за любители спортисти.

Полезно е за сърцето и съдовете

Здравето на сърдечносъдовата система зависи от кардио тренировките. Ако нямате време и желание да правите продължителни и изтощителни кардио тренировки, скачането на въже е чудесен вариант. Можете да скачате за кратко, но интензивно. Така постигате сходен ефект.

Помага за увеличаване на мускулната маса

Хубавото на скачането на въже е, че то не е обикновена кардио тренировка, защото е съчетание между аеробни и силови упражнения. При издигане на собствената тежест и преодоляване на препятствието мускулите участват много активно.

Ето защо скачането на въже е прекрасна тренировка – то е комбинация от кардио и силово натоварване. А това е най-важното за една подобаваща физическа активност.

Коментирай