Здраве и красота

3 мита за дехидратацията през лятото

На какво да не вярваме?

26.07.2016г. / 10 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

През лятото пиенето на достатъчно течности е жизненоважно. Дехидратацията, дори в лека форма, може да предизвика промени в процесите на тялото, главоболие, отпадналост, липса на енергия, замъглено съзнание, особено в най-горещите дни.

Съществуват широко разпространени митове за дехидратацията, които могат дори да влошат здравословното ви състояние, ако им се доверявате. Кои са те?

Мит – повечето хора страдат от лека форма на дехидратация
Истината – не и ако се храним правилно

Твърдението, че повечето хора страдат от лека форма на дехидратация не е вярно. Не можем да обвиним природата за нещо, за което ние самите сме виновни. Ако се храним нормално и следим за количеството поети през деня течности, няма да имаме никакви проблеми с дехидратацията, в каквато и да е форма.

Мит – трябва да се пият по 1,5-2 литра течности на ден
Истината – това е приблизителна мярка

Всеки организъм има нужда от различно количество вода. Разбира се, количеството приети течности не трябва да пада под 1 литър, което е абсолютният минимум. Но приемът на течности зависи от това каква физическа дейност извършвате през деня. Ако тя е много активна и натоварваща, ще са ви нужни повече литри вода.

Зависи още и от храната, която приемате. Ако залагате повече на течните храни, супите, смутитата и изобщо, богатата на течности храна, вероятно няма да са ви необходими чак толкова допълнителни течности за пиене.

 

Мит – трябва да се пие много вода по време на тренировка
Истината – жаждата е ръководеща

Вярно е, че по време на тренировка се изразходват повече течности, но също така е вярно, че не трябва да се прекалява с тях. Когато правите силови упражнения или интензивни кардио тренировки като например тичането, пълният с вода стомах може да причини сериозни проблеми.

Ето защо трябва да пиете толкова, колкото да утолите жаждата си и то на малки глътки, за да не предизвикате болки и неразположения.

Пък и прекалено многото течности в тялото разреждат електролитите в кръвта, което възпрепятства комуникацията между нервните клетки, преноса на различни хранителни вещества и работата на отделни органи и системи.

Снимки: iStock

Коментирай