Здраве и красота

Защо е важно да ядем по едно и също време?

Така намаляваме риска от затлъстяване и много заболявания

28.07.2016г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че редовното хранене по едно и също време е полезно за организма, но често не го спазваме. В забързаното ежедневие и множеството ангажименти пропускаме обедите си, ядем по-късно, за да наваксаме. Рано сутрин понякога предпочитаме да поспим малко повече за сметка на закуската.

Ако пък стане така, че през целия ден не сме хапнали почти нищо, наваксваме с обилно хранене вечер.

Всички тези вредни практики водят до огромен риск от високо кръвно налягане и диабет независимо от общия брой поети калории. Тоест, дори дневният ви прием да не надхвърля допустимите 1800-2000 калории, нередовното хранене има своите пагубни ефекти.

Всички тези заключения са част от документи, публикувани в Proceedings of the Nutrition Society и са част от задълбочени изследвания.

Един от основните фактори, коментирани в документите е именно прекаляването с храната на вечеря. Другото важно заключение е, че хората, които редовно се хранят на 5-6 малки порции през деня имат значително по-добри резултати в нивата на холестерола, инсулина, кръвната захар и кръвното налягане, пише Health.com.

За сравнение хората, които са се хранели между 3 и 9 пъти на ден по различно време и в различни количества, са имали много по-лоши резултати.

Учените констатирали, че възрастните, които се хранели в едни и същи интервали от деня с приблизителен брой калории на хранене са били със значително по-малко наднормено тегло, отколкото останалите.

На някои хора може да се стори странно и неоправдано, но редовното хранене по едно и също време има огромно значение. Не само видът и броят на поетите калории са важни, важно е и по кое време точно става храненето.

Така не се нарушават циркадните ритми на организма. Той е подготвен за предстоящата работа по обработването на храната и трансформирането ѝ в енергия. Това става по-качествено, ако организмът предварително е свикнал да се случва по едно и също време.

Нарушаването на циркадните ритми при храненето и съня могат сериозно да повлияят метаболитните процеси в тялото, да предизвикат затлъстяване и свързани с него заболявания.

Снимки: iStock

Коментирай
Здраве и красота