Здраве и красота

Защо жените жадуват за десерти следобед?

Желанието за нещо сладко е най-силно в определен час

27.07.2016г. / 14 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Похапва ли ви се нещо сладко следобед? Яли сте салата на обяд, минали са няколко часа оттогава. Успели сте да потиснете желанието си за вкусен и калоричен десерт, но точно към 3 следобед усилията ви отиват по дяволите.

Предавате се на желанието и в крайна сметка се нахвърляте на шоколада, поничката или парчето торта, което стои самотно в хладилника в офиса.

Не се притеснявайте – вие нямате вина! Жените са склонни да примират за сладко точно в следобедните часове и това си има своята научно обусловена причина.

Според едно ново изследване, публикувано в Elsevier Food Quality, независимо от усилията за ограничаване на вредните храни и десерти, жените „виждат“ нездравословните лакомства в положителна светлина в този час на деня.

Учените констатирали, че се наблюдава тенденция за нарастващи мисли за нездравословна храна и закуски с напредването на деня. Пикът е в следобедните часове между 14 и 17.

Ако на обяд не сме консумирали богата на хранителни вещества питателна храна, желанието за калорични десерти се увеличава.

Свързани статии

Изследователите смятат, че знаейки този факт, бихме могли съзнателно да потиснем желанието си за нездравословни храни и междинни закуски в този диапазон от деня. Осъзнаването на проблема с тази склонност е ключов фактор в ограничаването на приема на подобни вредни продукти.

Другият ключов момент е фокусът върху здравословната храна сутрин и на обяд, богата на полезни вещества, която истински ще нахрани организма. Така желанието за бързи калории, скрити в сладкишите с добавени захари ще намалее, тъй като и биохимичните процеси в тялото ще се регулират.

Снимки: iStock

Коментирай