Здраве и красота

5 вида рак, влияещи се от физическата активност

От кои туморни заболявания можем да се предпазим като се упражняваме редовно?

28.07.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ракът е едно от най-опасните и смъртоносни заболявания. То може да възникне по много причини. Някои са генетични, други са обусловени от начина на живот.

Храненето и физическата активност имат пряко отношение при много заболявания. Тренировките могат да допринесат в превенцията на някои видове рак. Кои са те и защо е важно да се упражнявате редовно?

Рак на гърдата

Тренировките могат да помогнат за намаляването на риска от рак на гърдата. Това показва изследване от 2009 година. Резултатите сочат, че при редовни тренировки рискът от този вид рак намалява с до 20%. Това се дължи на полезното въздействие на упражненията върху хормоналния баланс в женското тяло, който често е в основата на възникването на рака на гърдата.

Рак на белия дроб

Физическата активност може да намали риска от рак на белия дроб също приблизително с 20%. Това показват резултатите от 21 различни изследвания в тази посока. Кардио тренировките допринасят за по-доброто оросяване на белодробната тъкан, което е от значение за „изхранването“ ѝ с кислород и хранителни вещества. Така рискът от неправилно делене на клетките намалява, а заедно с него и рискът от възникване на туморни изменения.

Рак на простатата

При този вид рак физическата активност отново има значение. Учените от Американската асоциация по вътрешна медицина са провели проучване през 2005 година, което показва, че възрастните мъже над 65-годишна възраст са имали с до 14% по-нисък риск от развитие на фатален рак на простатата, ако редовно са правели физически упражнения, пише rd.com.

За сравнение диагностицираните с рак на простатата мъже били в депресия, водели заседнал начин на живот и имали лоши хранителни навици.

Рак на дебелото черво

Работата на червата и метаболизмът като цяло се влияят пряко от това дали сме активни физически или движението и натоварването са по-скоро рядкост в нашето ежедневие.

Ето защо ракът на дебелото черво може да се предизвика от подобен тип неправилен начин на живот.

Но ако редовно се поддържа физическата активност, рискът от възникване на този вид рак намалява драстично. Изследванията дори показват, че разходките са достатъчни, за да допринесат за превенцията на това заболяване.

Учените съветват да се разхождаме минимум по 3 часа общо на седмица.

Свързани статии

Рак на мозъка

Туморите в мозъка са едни от най-коварните. При тях смъртността е много висока като наред с това болният търпи куп страдания, свързани с мозъчния тумор.

Проучванията по темата сочат, че дори вече разболели се от рак на мозъка пациенти имат по-добри резултати при редовна физическа активност, за разлика от онези, които не полагат никакви физически усилия.

Изводът е, че заседналият начин на живот може не просто да ви донесе излишни килограми и разни заболявания, но може и сериозно да застраши живота ви. Движете се редовно!

Снимки: iStock

Коментирай