Здраве и красота

3 мита за бързото отслабване

Мит: Процедурите за отслабване са панацея

29.07.2016г. / 09 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В разгара на летния сезон, искаме възможно най-бързо да свалим излишните килограми, резултатите да са трайни и да изглеждаме привлекателно. За жалост красивата фигура се постига с времето, а има редица митове свързани с отслабването, на които все още вярваме. Вижте три от тях.

Мит: Гладът помага да отслабнем

Една от най-честите грешки, които дамите допускат е да хапват обилно, а след това да се подлагат на глад, за да елиминират излишните килограми. Тези драстични мерки могат сериозно да нарушат здравословното ни състояние и да са причина за появата на редица храносмилателни проблеми като болки в стомаха, язви и други.

Всеки специалист по хранене би ви посъветвал да не гладувате и да не спазвате строги диети. Храната не трябва да се спира напълно, а да се ограничава, разнообразява и подобрява. Ето защо, когато искате да редуцирате теглото си, ограничете консумацията на тестените изделия и ги заменете с малки количества елда, киноа, амарант и просо.

Месото във вашата порция храна трябва да е като гарнитура към свежи зеленчуци. И още един съвет – използвайте затоплящи подправки като джинджифил, куркума, канела, кардамон и семена от копър. Те „стоплят“ храносмилателната система и подобряват храносмилането, но също така спомагат и за подобряване на метаболизма.

Мит: Процедурите за отслабване са панацея

Процедурите за намаляване на мазнините и оформяне на тялото, несъмнено правят процеса на отслабване много по-бърз и ефективен, но не дават мигновени резултати. За да постигнем желания ефект е важно да знаем на кои процедури да наблегнем, каква трябва да е продължителността на курса и режимът му на спазване.

В тези случаи е много важна консултацията със специалист, който да изготви индивидуална програма. Една от най-ефективните процедури за елиминиране на излишните килограми е криолиполиза cool tech, която се прави 3-4 пъти на една зона, в продължение на 3-8 месеца. Ефектът при нея става все по-видим след всяка следваща процедура, а обиколките намаляват с 3-5 см.

Тази процедура представлява замразяване на мастните клетки в дадена зона, като по този начин се предизвиква процес в организма, наречен апоптоза – програмирано самоунищожаване на мастните клетки. Хубавото на тази процедура е, че веднъж унищожени, мастните клетки никога не се завръщат отново в третираната зона.

Но ако не спазваме режим на правилно и здравословно хранене, много движение и достатъчно голямо количество течности, то мастните клетки в някоя от нетретираните зони ще се уголемят.

Не забравяйте, че процедурите не са панацея и отслабването няма да се случи за месец, нито два. Трябва постоянство и упоритост.

Мит: Само с фитнес ще успея да отслабна

За жалост невинаги е така. Има области в човешкото тяло, като корема, където премахването на мазнините е почти невъзможно само и единствено с тренировки. Трябва добър хранителен режим и апаратни процедури.

Свързани статии

Целулитът също е много трудно да бъде премахнат само с тренировки. Може би ще се изненадате, че дори активните спортисти имат целулит, който е видим при леко стискане на кожата. За да се отървем от портокаловата кожа са необходими апаратни процедури за тяло, както и здравословно хранене в комбинация със спорт.

Но най-важното, което е необходимо за цялостно и дълготрайно отслабване е време, воля и постоянство.

Снимка: istock

Коментирай