Здраве и красота

Необичайни симптоми на стомашен рефлукс

Кои са, освен киселините?

30.07.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гастроезофагеалният рефлукс е сериозно заболяване, което може да доведе до усложнения и други състояния, свързани с нарушената функция на стомашно-чревния тракт. Обикновено рефлуксът се свързва най-вече с появата на киселини.

Изгарящата болка в стомаха, връщането на стомашни киселини и храна в хранопровода е не само неприятно, но и опасно, тъй като тези киселини и стомашно съдържимо увреждат тъканите на хранопровода и устната кухина.

Можете да страдате от стомашен рефлукс и без да имате тези ужасяващи киселини. Съществуват скрити симптоми на рефлукс, които подсказват, че имате проблем. Киселините се появяват в по-напреднал стадий на болестта.

Лош дъх

Лошият дъх може да е причинен от консумация на нездравословна храна. Силният и непрестанно миришещ на сяра дъх пък може да подсказва за халитоза.

Но освен това е и показател за стомашен рефлукс. Ако сте започнали да имате лош дъх, а преди не сте страдали от подобен проблем, вгледайте се и в останалите симптоми.

Ларингит и дрезгав глас

Ларингитът може да настъпи вследствие на инфекциозно или вирусно заболяване на дихателните пътища, но може и да е причинен от постоянното въздействие на стомашните киселини и неправилната обработка на храната в стомашно-чревния тракт.

По тази причина болните страдат от чести необясними ларингити, гласът им става дрезгав и имат непрекъснато желание да се прокашлят и да прочистят гърлото си от събралите се секрети.

Суха кашлица

Хроничната суха кашлица е още един скрит симптом на гастроезофагеалния рефлукс. Тя причинява редица страдания. Една четвърт от имащите рефлукс страдат от суха и мъчителна кашлица. Според специалистите тя се дължи на част от киселините, връщащи се в хранопровода, които се впръскват и в бронхиалната тъкан.

Свързани статии

Астма

Астмата може да влоши съществуващия рефлукс, както може да се случи и обратното. Причината е, че при пристъпите на астма се засилва кашлечния рефлекс, който от своя страна провокира допълнително връщане на киселини в хранопровода и устната кухина.

Усещане за буца в гърлото

Дразненето в гърлото и хранопровода може да предизвика усещане за буца, която сякаш е заседнала и не може да се преглътне. Вредното влияние на киселините върху сфинктера на хранопровода, отговарящ за предотвратяване на навлизането на храната обратно към гърлото, предизвиква това неприятно усещане.

Тази така наречена буца може да затрудни и преглъщането, освен да предизвика дискомфорт.

Снимка: iStock

Коментирай
Свободно време