Здраве и красота

Най-добрите начини да държим вирусите далече

Витамини и билки, имащи пряко отношение към повишаването на имунитета

25.08.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вирусите и настинките могат да ви разболеят целогодишно. Независимо, че навън все още е лято и градусите са приятно високи, вирусите върлуват. Техният пик е през зимата, но това не означава, че през лятото не трябва да обръщате внимание на имунната си система. 

Подсилването на имунитета става най-добре чрез витамини и полезни билки. Кои сред тях са най-ефикасните?

Цинк

Цинкът е минерал, който има най-тясна връзка с работата на имунната система. В много случаи той дори е по-важен от приема на витамини. 



Цинкът стимулира клетъчното делене, с което прави имунната система по-силна и адекватна на болестотворните атаки. Нормалното развитие на клетките на имунната система зависи от цинка. Той подобрява функционирането на важни имунни клетки като неутрофили, Т-клетки и клетките убийци. 

Приемът на цинк освен всичко останало ще подобри и състоянието на кожата, косата и ноктите ви. 

Куркума

Куркумата е подправка със страхотен вкус и свойства. Активното ѝ вещество куркумин има доказано антиоксидантно свойство. То е със силни противовъзпалителни свойства, което помага при различни заболявания, най-вече вирусни инфекции. 

Куркумата е ефикасна дори при инфекции, които други лекарствени препарати не могат да овладеят. Тя облекчава симптомите на кашлица, хрема, раздразнено гърло. 


Витамин D

Свикнали сме витамин С да е сочен като най-важен за подсилване на имунната система. Истината обаче е, че витамин D е много по-верен приятел на имунитета. Без него той е невъзможен, тъй като този витамин участва в редица процеси, касаещи имунната система. 

Дефицитът на витамин D води не само до лесна заболеваемост от вирусни инфекции, но и до понижено общо здравословно състояние, проблеми с храносмилателната система, кожата, костите, сърдечносъдовата система, нервната система.

Ехинацея

Ехинацеята е растение с множество ползи за имунната система. Тя влиза в състава на много билкови и хомеопатични препарати. Ехинацеята подкрепя защитите на организма и спомага за стимулиране на имунната система. Приемащите билката с натрупване по 2-3 месеца страдат по-рядко от вирусни и простудни заболявания. 

Свързани статии

Пробиотици и пребиотици

Пробиотиците и пребиотиците не са точно билки или витамини. Но пък те са незаменими бактерии, подобряващи здравето на нашите организми. 

Пробиотиците и пребиотиците са важни, защото подобряват най-вече състоянието на храносмилателната система. Ако тя е в добро здраве, то неминуемо и имунната ни система ще работи добре. Това е така, защото няма да ѝ се налага да се съсредоточава върху работата на червата, мъчейки се да неутрализира проблемите и инфекциите там. Те понижават значително общия имунитет. 

Ето защо ако поддържаме здравето на стомашно-чревния тракт няма да боледуваме толкова често от вирусни инфекции. 

Ако не сте почитатели на приема на хранителни добавки с пробиотици можете просто да наблегнете на храните, съдържащи пробиотици и пребиотици. 

Снимки: istock

Коментирай