Здраве и красота

Най-разпознаваемите симптоми на инсулт

Видове инсулт и как да познаем, че получаваме мозъчен удар

26.08.2016г. / 13 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Инсултите заедно с инфарктите са едни от най-честите животозастрашаващи усложнения, предхождани от сърдечносъдови заболявания и състояния. Съществуват различни видове инсулти. Делят се на хеморагични и исхемични. 

Исхемичен инсулт

Исхемичните инсулти са най-често срещаните. Те представляват около 85% от всички инсулти. При тях не се наблюдава кръвоизлив в мозъчната тъкан. 

Причинени са от стеснения на кръвоносните съдове или блокажи, предизвикани най-често от съсиреци. Мастните отлагания по съдовете, причинени от висок холестерол, са другата честа причина за исхемичен инсулт.

Силно намаленото количество кръв в мозъка при исхемичните инсулти възпрепятства захранването на мозъчната тъкан с кислород и хранителни вещества, с което предизвиква отмирането на клетки. 

Хеморагичен инсулт

Хеморагичните инсулти се характеризират с кръвоизливи в мозъка. Най-често са предизвикани от разкъсвания на кръвоносни съдове в мозъка. Изливащата се в мозъчната тъкан кръв упражнява силен натиск върху клетките, с което ги уврежда и причинява тяхната смърт. 

Спукване на кръвоносни съдове може да се случи и при ненавременно диагностицирани аневризми, неконтролирана хипертония, травми, разреждащи кръвта лекарства. 

Най-общо казано съществуват два вида хеморагичен инсулт – субарахноидален и интрацеребрален. При интрацеребралния кръвоизлив, който е и най-често срещаният от двата, мозъчната тъкан се напълва с много кръв след като бива спукан кръвоносен съд. 

Снимка: istock

Субарахноидалният кръвоизлив е сравнително по-рядък тип хеморагичен инсулт. Той е силно смъртоносен и съществува голям риск от повтаряемост в първите дни след първия удар. Вторият обикновено е смъртоносен. 

Субарахноидалният кръвоизлив се случва в пространството между меките и твърдите мозъчни обвивки. 

Какви са симптомите на инсулт?

Основните симптоми на инсулт са:

  • Силно главоболие
  • Проблеми с говора и разбирането
  • Изтръпване на лицето, ръка или крак, особено на едната част на тялото
  • Замъглено зрение с едното или с двете очи
  • Проблеми с ходенето, световъртеж и липса на координация

Освен временни здравословни проблеми инсултите могат да предизвикат и проблеми в дългосрочен план. От значение е колко бързо е взета реакция след настъпване на инсулта, как е лекуван. Тези фактори влияят върху способността на пациента да се възстанови. 

Въпреки това често след острата форма на инсулта остават някои постоянни увреждания, настъпили в резултат на удара. Сред тях могат да са:

  • Проблеми с пикочния мехур и работата на червата
  • Депресия
  • Болки в ръцете и краката
  • Двигателни и температурни нарушения и промени
  • Парализа или слабост в едната половина на тялото (или в цялото тяло)
  • Трудности в изразяването на емоции, в разбирането, в изказването на точна и логична мисъл
  • Трудности в говора
Коментирай