Здраве и красота

Откъде да си набавите омега-3, ако сте веган?

Алтернативни на месните източници на омега-3 и омега-6 мастни киселини

29.08.2016г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Омега-3 мастните киселини са изключително важни за организма и здравето. Те не се синтезират в тялото и затова трябва да бъдат приети с храната. Най-добрите източници на омега-3 мастни киселини са рибата, говеждото, телешкото, рибеното масло. 

Ако сте веган обаче надали ядете която и да е от тези храни. Но тялото ви има огромна нужда от омега-3 мастни киселини. От кои растителни храни можете да си ги набавите? 

Конопени семена

Конопените семена са изключително богати на полезните мастни киселини. Освен това те доставят на организма много важните фитостероли, намаляващи драстично лошия холестерол.



Ленено семе

Лененото семе е сред най-богатите източници на омега-3 мастни киселини. То спомага за намаляване на холестерола и кръвната захар, понижаване на сърдечносъдовия риск. Тези мастни киселини потискат и възпалението в тъканите, с което подобряват общото здравословно състояние на организма. 

Бобови растения

В бобовите растения се намират не толкова големи количества омега-3, но пък за сметка на това са богати на омега-6 мастни киселини. Фасулът, бобът, лещата, грахът и всички, спадащи към тяхното семейство култури понижават кръвната захар и инсулина като едновременно с това дават тласък на метаболизма.

Чиа

Семената от чиа също са една полезна алтернатива на месните продукти що се отнася до омега-3 мастните киселини. В нея също се съдържат и омега-6 мастни киселини, които имат пряко положително отношение към имунитета и потискането на възпаленията в организма. 


Горски плодове

Горските плодове са вкусни, сочни и сладки. Освен тези страхотни причини да ги похапвате, те са богати и на омега-3 и 6 есенциални мазнини. Полезни са за страдащи от диабет или проблеми с кръвната захар и инсулина, антиоксиданти и куп полезни вещества. 

Листни зеленчуци

Листните зеленчуци и по-специално тъмнозелените такива, са много богати на омега-3. Те даряват организма още с желязо и калций. 

Свързани статии

Манго

Мангото е екзотичен плод, който се намира на нашия пазар, но е сравнително скъп. Въпреки това е важно да се отбележи, че той има своите страхотни ползи за организма. Богат е на омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамини, фибри, минерали. 

Зеле

Кръстоцветните зеленчуци са задължителни за трапезата заради множеството полезни свойства. Едно от тях е богатството на омега-3 мастни киселини. Зелето също има завидни количества от тях. То е бедно на калории, което пък е добре за фигурата ви. Хапвайте го с най-голямо спокойствие!

Снимки: istock

Коментирай