Здраве и красота

Вълшебствата на черния касис за здравето

За многобройните ползи за здравето от черния касис

31.08.2016г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Касисът е невероятно полезен плод. С леко киселия си и стипчив вкус той е не просто освежаващ, но и изключително важен за здравето. Черният касис спокойно може да се нарече суперхрана заради многобройните си ползи за организма и здравето. 

Черният касис вирее из Северна Европа и Азия. Среща се и у нас, разбира се. Богат е на множество вещества и витамини, които поддържат здравословното състояние добро и предпазват от различни заболявания.

За какво помага черният касис?

Срещу болестта на Алцхаймер

Много силните антиоксиданти в тези дребни плодчета намаляват щетите в мозъка, нанесени от страшната болест благодарение на антиоксидантите в себе си. Изследванията сочат, че консумацията на пресни плодове касис или на хранителни добавки с него подобрява състоянието при пациенти с болестта на Алцхаймер.

За здраво сърце

Калият е изключително важен елемент за здравето и работата на сърцето. Той се съдържа в завидни количества в касиса. Това го прави изключително полезен за сърдечносъдовата система, понижава кръвното налягане и холестерола. 

С редуцирането на натрупаните плаки по съдовете се намаляват и рисковете от инфаркт и инсулт.

За прекрасна кожа

Черният касис прави вълшебства с кожата. Той има много мощни противовъзпалителни свойства благодарение на антиоксидантите си. Касисът допринася за намаляване на акнето, бръчките, фините линии и пигментните петна. 

Черният касис може да облекчи дори по-тежки кожни проблеми като псориазисът. Той премахва сърбежът и намалява характерното за това заболяване лющене на кожата. 

Снимка: istock

Наситен с витамини

Изненадващо е какво количество витамини могат да се съберат в този малък плод, но е факт. Черният касис е изключително богат на витамини С, Е, А и витамини от група В. Цялата тази прекрасна съвкупност помага на организма да се предпази от вирусни и инфекциозни заболявания. Повишава се имунитетът, с което се предотвратяват не само заразни заболявания, но и някои видове рак. 

Премахва плаката по зъбите

Консумацията на касис помага и за подобряване на зъбното здраве. Той допринася за премахването на натрупаната плака и предотвратява наслагването на такава в бъдеще. 

Отново тази магия се случва благодарение на актиоксидантните вещества в касиса. Те намаляват окисляването като по този начин дори предпазват от оцветяване от кафе, вино, гроздов сок. 

Наред с плаките по зъбите черният касис предотвратява и натрупването на плаки по съдовете, намалявайки лошия холестерол.

Потиска възпаленията

Черният касис съдържа също омега-6 мастни киселини, които са известни със силата си в потискането на възпалителни процеси в организма. 

По този начин се намаляват болките в ставите, сковаността при хора, страдащи от различни ревматични заболявания и болки от друг тип негнойни възпаления. 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
nmbmnhffff ( преди 5 години )
Kupuvam si zimata zanrazen ot hranit. verigi ili sushen ot magazinite za yadkiMnogo go obicham
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
miro ( преди 7 години )
Чудесна статия, аз приемам касис под формата на хранителни добавки и съм много доволен от резултата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар