Здраве и красота

4 грешки в носенето на бельо

Които поставят в риск интимното здраве

01.09.2016г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бельото е един от почти задължителните аксесоари в облеклото на една дама. Въпреки че някои предпочитат да не носят нищо между кожата и дрехите си, бельото си е част от нас. Рисковете, които носи отказването от носенето му не са никак малки. 

Но съществуват и грешки в избора на бельо, които поставят под въпрос интимното здраве на жените и повишават риска от инфекции и заболявания. 

Кои са най-често срещаните грешки при носенето на бельо?

Не сменяте бельото преди и след тренировка

Ако сте запалени по фитнеса или каквато и да е друга тренировка е важно да знаете, че е абсолютна грешка да обувате същото бельо, което сте носили преди тренировката, след като сте минали през душа. Винаги носете нов чифт бикини в сака си, защото бактериите и гъбичките само това чакат – мръсна, изпотена, влажна и топла среда. 



Избирате неправилните тъкани

Тъканите и материите, от които е изработено бельото, трябва да са натурални даващи възможност на кожата и лигавиците да „дишат“. Задържането на влага и топлина крие риск от болестотворно размножаване на микроорганизми. 

Синтетичните, дантелените и прекалено впитите видове бельо трябва да бъдат изключени от ежедневната употреба. 

Носите предимно прашки

Прашките са тип бельо, който трябва да се носи само в крайни случаи и само когато е наложително. В ежедневието си избягвайте прашките, защото чрез тях рискувате да пренесете фекатлни бактерии към вагината си. 

Ешерихия коли са устойчиви бактерии, които трудно се овладяват, а причиняват много сериозни инфекции.

Носите погрешния размер

Ако бельото е прекалено тясно рискувате да предизвикате увеличено изпотяване, триене, задържане на бактерии и невъзможност за проветрение. Така настъпват някои видове инфекции.

Прекалено хлабавото бельо също не е подходящо, защото дава възможност на бактериите да навлизат спокойно към вагината. 

Бельото трябва да е по размер – нито прекалено тясно, нито твърде широко. 

Снимки: istock

Коментирай