Здраве и красота

Полезни храни при псориазис

Хапвайте боровинки и сладки картофи

04.09.2016г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Почти всеки здравословен проблем, изисква регулиране начина на хранене. Това правило важи и за страдащите от псориазис. Има храни, които ако бъдат редовно консумирани, могат да помогнат за облекчаването на неразположенията свързани с това състояние. Вижте някои от  тях.

Чесън

Чесънът е добре известен със своите естествени антибиотични свойства. Той ни помага не само да поддържаме здрав имунитет и да се възстановим по-бързо от настинките, но консумацията му може да има положителен ефект и върху пациенти страдащи от псориазис.

Чесънът е добър инхибитор на ензима липоксигеназа, което означава, че може да намали активността на ензимите, отговорни за възпалението. 

Хайвер

Хайверът е един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат в борбата с псориазиса. Други добри източници на мастните киселини са ядките, сьомгата, морските дарове, тиквата и други.

Зеленчуци 

Консумацията на плодове и зеленчуци, ще ви накара да се чувствате по-добре, но и да изглеждате по този начин. Но някои зеленчуци могат да имат противовъзпалителен ефект върху тялото. Експерти препоръчват на пациенти с псориазис, да консумират по-често сладки картофи, спанак, къдраво зеле, тиква, тиквички, броколи.

Здравословни зърна

Страдащите от псориазис е препоръчително да избягват храни, които съдържат  глутен. Въпреки че не могат да консумират  храни приготвени с ечемик, овес, пшеница, овес, те мога да хапват кафяв ориз, киноа. Те са вкусни, полезни и богати на фибри и намаляват възпаленията в организма. 

Ядки и авокадо

Елиминирането на лошите мазнини е важно, когато искате неразположенията свързани с псориазиса  да се проявяват по-рядко. Но е важно да увеличите приема на добрите мазнини, които помагат за усвояването на витамини в организма и регулират метаболизма.

Свързани статии

Стремете се да включвате в диетата си повече полиненаситени мазнини (съдържат се в ядките, растителните масла и авокадо) и мононенаситени мазнини (орехи, ленено семе). 

Боровинки

Боровинките са суперхрана, която трябва да консумираме по-често. Те имат противовъзпалителни свойства, богати са на витамин C и са добър източник на фибри. Също така съдържат манган, който поддържа здрави костите. 

Снимки: istock

Коментирай
Свободно време