Здраве и красота

За многобройните здравословни ползи на сока от лайм

Сокът от лайм помага при много заболявания

13.09.2016г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лаймът е цитрусов плод, изключително близък до обикновения жълт лимон. Той също е много богат на витамин С, но съдържа и още важни вещества. Сокът от лайм има изключителни ползи за здравето и организма въобще.

Той е подходящ за подправяне на пресни ястия и салати, но и като добавка към топли гозби. Можете да замените оцета почти изцяло със сок от лайм. Организмът ви ще ви е много благодарен!

За какво е полезен сокът от лайм?

Преди всичко за талията

Сокът от лайм е много беден на калории, но много богат на витамини и антиоксиданти. Ето защо това го прави най-добрият приятел на талията ви. С негова помощ можете да ускорите метаболизма, да детоксикирате тялото и да редуцирате коремните мазнини.

Лекува кожни проблеми

Благодарение на големите количества витамин С и антиоксиданти, сокът от лайм помага за различни видове кожни проблеми. Той е богат на противовъзпалителни вещества, които успокояват акне, слънчево изгаряне, дори натъртвания.

Ако страдате от пърхот, обливайте скалпа си със сок от лайм 3 пъти седмично и проблемът ще отшуми.

За детоксикация на черния дроб

Черният дроб има за задача да пречиства тялото от токсини. Това понякога предизвиква затруднения в неговото собствено детоксикиране. Сокът от лайм може да ви помогне в това начинание.

Полезен за очите

Витамин С има пряко отношение към здравето на очите. Той подобрява зрението и действа като естествен щит срещу UV-B лъчите.

При настинка и грип

Подобно на обикновения лимон, лаймът е много полезен при настинка и грип. Ако усетите, че гърлото ви боли и носът ви се запушва, веднага включете сокът от лайм към всичко, на което пасва – напитки, чайове, храни.

Антиоксидантите и витамините в него стимулират имунната система и облекчават раздразнените лигавици на горните дихателни пътища.

Приятел на храносмилането

Лимонената киселина и острият вкус на лайма предизвикват повишено слюноотделяне в устната кухина. Това прави храносмилането още на този първи етап по-качествено. Киселинната структура на този плод допринася за разграждането на храната и предпазва от стомашни раздразнения и болки.

Срещу болки и възпаления

Възпалителни заболявания като ревматизъм, ишиас, дископатия, артрит трудно се повлияват от лекарства. Те са хронични и дегенеративни, което означава, че лек няма. Но могат да бъдат облекчени.

С тази задача прекрасно се справя сокът от лайм. Той има противовъзпалителни свойства, които намаляват болката и сковаността при тези заболявания.

Контрол на диабета

Сокът от лайм е полезен както за диабетици, така и за потенциално застрашените от диабет. Той помага за намаляване на кръвната захар и инсулина.

Снимки: iStock

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Неразбиращ ( преди 7 години )
До fr: Къде видя реклама на търговска марка или нещо такова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
fr ( преди 7 години )
Хубаво пишете за полезността на различни плодове и зеленчуци но е редно да обръщате внимание и на това, колко устойчиви са съставките във всеки плод или зеленчук, за когото става въпрос. Както е известно в магданоза има много витамин Ц, който обаче е толкова неустойчив, че само докато приготвяш магданоза за салатата и витамина се разпада на 100 процента.Ако не се погледне от всички страни публикациите приличат на платена реклама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар