Здраве и красота

Как се постига идеалният метаболизъм?

Съветите на Сара Ванс

11.09.2016г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Постигането на идеален метаболизъм е трудно. За някои хора това коства огромни усилия и постоянство. Но много хора смятат, че коства и редица лишения, а това не е съвсем така.

Сара Ванс, авторката на книгата за хранене и постигане на съвършен баланс в тялото „Идеалният метаболизъм“, съветва как да приложите 10-те ключа за рестартиране на обмяната на веществата и за възстановяване на жизнеността.

Планът за идеален метаболизъм не е диета, при която се пие единствено нискокалоричен сок. Това е хранителна програма, създадена, за да ви помогне да рестартирате метаболизма си. Тя включва и готвене, но ако не сте добър готвач, не се безпокойте!

Много хора, които са изпълнили програмата, са изненадали и себе си, и близките си с това какви готварски умения притежават. От личен опит авторката споделя, че колкото повече храна приготвяте, толкова по-лесно и по-забавно ще става.

Планирането е един от ключовете към успеха. На няколко дни сядайте да избирате рецепти, които искате да изпробвате, а после пазарувайте. През следващите малко повече от три седмици постепенно ще направите промени в живота си и ще приложите 10-те ключа за идеален метаболизъм.

За някои хора това ще бъде пълна промяна, за други пренастройване. Бъдете внимателни към себе си. Ако ви трябва повече време, за да продължите напред, отделете си го, обръща се към читателите Сара Ванс. Ето какво казва още тя в своята книга:

Пречистването за идеален метаболизъм преминава през три етапа:

Първи етап: пренастройка

Той има за цел да ви помогне да се подготвите умствено и физически. Ще започнем с някои прости промени, като изключване на захарта, избор на мазнини и ограничаване на някои храни.

Слушайте сърцето и тялото си, бъдете грижовни към себе си и направете избора, който е полезен за вас. Отделете една седмица на този етап – или повече, ако се налага.

Вторият етап: рестартиране

Този етап трае около една-две седмици (или по-дълго, ако желаете). През този етап ще консумирате питателни и пречистващи храни, ще избягвате токсините, ще мислите за храносмилането си и за изхвърлянето на отпадъчните продукти.

През този етап не трябва да се чувствате изтормозени – тялото ви ще усети, че е нахранено и обгрижено. След като спрете да приемате токсини, то ще започне да се пречиства и да се освобождава от старите отпадъчни продукти. Ще подкрепяте процеса, като ядете много сезонни плодове и зеленчуци с фибри и увеличите приема на вода.

Трети етап: повторно въвеждане на храни

Този етап трябва да трае около една-две седмици. През това време систематично ще опитвате отново храните, които са били изключени от първия и втория етап, за да установите доколко сте чувствителни към тях.

В идеалния случай трябва да изчакате поне 24 часа, преди да включите отново следващата храна, поради което този етап може да отнеме и повече от една-две седмици.

Четвърти етап: вечният етап

През този етап предстои същинското обновяване. Целта е да се чувствате преродени, подмладени, с ясен ум и въоръжени с нови знания за тялото си. Важно е да се постараете да не си връщате старите навици и да продължите да включвате растителни храни, биохрани и източници на здравословни мазнини.

* * *
Из „Идеалният метаболизъм“ на Сара Ванс
Издателство „Слънце“

Снимки: iStock

Коментирай