Здраве и красота

Тревожни симптоми на чернодробни заболявания

На какво да обърнем внимание?

15.09.2016г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Черният дроб е един от най-натоварените органи в цялото тяло. Без него животът е невъзможен. Черният дроб се грижи за пречистването на токсините от тялото, за производството на храносмилателни ензими, подпомагащи работата на стомаха и червата, както и филтрацията на кръвта.

Затлъстяването, високият холестерол и коремните мазнини сериозно затрудняват работата на черния дроб. Омазняването му често е пряко свързано с тези метаболитни отклонения.

Хепатитът и цирозата, от друга страна, са заболявания, които смъртоносно увреждат черния дроб. Лечението е трудно и невинаги е достатъчно.

Кои са признаците, че черният ви дроб страда?

Коремни болки

Болките, причинени от проблеми с черния дроб, обикновено се усещат в горната дясна област на корема. Това е един от най-явните знаци, че нещо не е наред с черния дроб.

Ако черният дроб е възпален или заболяването, за което не подозирате, е в напреднал стадий, болката може да се разпростира и встрани от този квадрант.

Пожълтяване на склерите на очите

Пожълтяването на склерите на очите е много характерно за жълтеницата. Дължи се на концентрацията на билирубин в кръвта – съединение с наситен жълт цвят. При увреждане на черния дроб изхвърлянето на билирубина от кръвта се затруднява, което предполага неговото натрупване.

Освен очите тъмен цвят добива и урината, докато изпражненията стават все по-бледи.

Снимка: istock

Болки в ставите

Болките в ставите при заболявания на черния дроб често могат да се сбъркат с такива, предизвикани от артритни заболявания.

За разлика от артритните възпалителни заболявания, те са придружени от главоболие, световъртеж, умора, повръщане и загуба на апетит, което ги прави разпознаваеми.

Тази комбинация от симптоми може да подсказва за автоимунен хепатит, при който клетките на имунната система атакуват собствения черен дроб. Това предизвиква възпаление в организма, а то от своя страна причинява болки в ставите.

Свързани статии

Кожни петна

Кожните петна са характерни белези на чернодробните заболявания и проблеми. Те се дължат на затрудненията във филтрирането на кръвта. В резултат по кожата започват да се появяват тъмнолилави капиляри, наподобяващи паяжини. Най-често тези образувания се наблюдават по торса и гърдите.

Загуба на мускулна маса

Загубата на мускулна маса на определени места може да подсказва за заболявания на черния дроб. Невъзможността за правилен контрол на обмяната на течностите в организма от страна на черния дроб предизвиква подуване на глезените и коремната област, докато мускулите на ръцете и бедрата стават все по-слаби и видимо по-малки.

Коментирай