Здраве и красота

Многобройните здравословни ползи от дюлите

За какво помага този чуден плод?

16.09.2016г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сезонът на дюлите чука на вратата. Скоро този прекрасен плод ще бъде готов за бране. Ако все още не сте запознати със здравословните ползи от дюлите, ние ще ви просветлим.

Дюлите са плод, който не е предпочитан от всеки поради специфичния стипчив вкус. Но ако искате да се радвате на благата, които дюлите носят на организма, трябва да се научите да ги консумирате сурови, въпреки че това е един от най-употребяваните за сладка и конфитюри плод.

Разбира се, ако не можете да понесете особения вкус на суровата дюля, можете да я консумирате и в другите ѝ форми.

За какво помагат дюлите?

Богати са на фибри

Дюлята е изключително богата на фибри, което помага на храносмилателния тракт да работи по-добре. Токсините от тялото се изхвърлят по-лесно, благодарение на фибрите, а чревната флора балансира своите качества.

Фибрите дават и усещане за ситост по-дълго време през деня, което намалява общия прием на калории.

Изобилства от витамини и минерали

Дюлята съдържа в себе си множество витамини и минерали. В нея се крият завидни количества витамин С и цинк, които играят съществена роля за имунната система. Тези две вещества подхранват клетките на имунната система и спомагат за подобряване на тяхната работа.

В дюлите се намират още незаменимите калий, желязо, мед.

Силни са в превенцията на рака

Изследванията показват, че съдържанието на антиоксиданти в дюлята е високо, което допринася в превенцията на различни ракови заболявания.

Фенолите и фитонутриентите в този прекрасен плод противодействат на окислителните процеси. Свободните радикали в организма са основните причинители на злокачествено изменение в клетките.

Ето защо е важно да ги „обстрелваме“ с подходящите антиоксиданти. Такива има в големи количества в дюлите.

Помагат за отслабване

Една дюля съдържа много малко калории, за сметка на големите количества фибри. Ето защо този плод е чудесен за диети. И тъй като дюлите подобряват храносмилането, естествено следствие от този факт е засиленият метаболизъм.

Облекчават стомашно-чревни заболявания

Отново благодарение на диетичните фибри дюлите подобряват редица стомашно-чревни заболявания и състояния. Те нормализират работата на червата като по този начин стопират диарията и облекчават запека.

Хроничните възпалителни болести на червата, раздразнения, дивертикулит, колит – всички тези състояния се подобряват при редовна консумация на дюли.

Кожата става по-красива

Здравето и красотата на кожата са заслуга на дюлите, разбира се, ако ги ядете по-често. Те допринасят за намаляване на раздразненията, петната, бръчките, уморения вид на кожата, особено около очите.

Свързани статии

Намалява кръвното налягане

Високите нива на калий в дюлите допринасят за регулиране на високото кръвно налягане. Калият е един от най-важните минерали в тялото, който има специфично значение за нивата на кръвното налягане. Той предизвиква отпускане на кръвоносните съдове, което спомага за по-лесното преминаване на кръвта през тях.

Това намалява риска от инфаркти, инсулти и сърдечносъдови инциденти.

Ефикасни срещу алергии

Дюлите имат свойството да действат антиалергично. Ето защо те могат да се прилагат под формата на мехлеми и пасти, особено домашно приготвени. Витамините С и Е стимулират клетките на имунната система като им помагат в насочването срещу алергените.

Дюлите са полезни и при екземи, които знаем, минават доста трудно. Ефикасни са още при бактериални кожни инфекции.

Снимки: iStock

Коментирай