Здраве и красота

По колко ядки и сушени плодове да хапваме на ден?

Така че да е здравословно, а не да има обратен ефект

23.09.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ядките и сушените плодове са суперхрани. Те са полезни и дават на организма незаменими мононенаситени мастни киселини, витамини, минерали, фибри и протеини.

Сушените плодове са най-подходящият заместител на сладкишите и десертите. Ядките пък засищат и са по-добър вариант на междинна закуска вместо солети, чипсове, кроасани и други подобни пакетирани храни.

С ядките и сушените плодове обаче трябва да се внимава. Те са хранителни и доставят на организма голяма част от необходимите вещества. Калорични са и консумацията им трябва да е премерена.

Колко ядки можем да ядем на ден?

Специалистите препоръчват да се ядат не повече от малка шепа ядки на ден. Това е около 30 грама или например около 10 бадема. Разбира се, размерите и количествата варират в зависимост от вида ядка, която консумирате.

Колко сушени плодове на ден?

Сушените плодове са много полезни, но и много концентрирани. Те са освободени от соковете в тях, което прави захарите им още по-наситени. Ето защо приемът на прекалено големи количества сушени плодове може да предизвика резки скокове в нивата на кръвната захар и инсулина.

Освен това сушените плодове са висококалорични и с тях не трябва да се прекалява. Фибрите в тях засищат достатъчно, така че половин шепа дребни сушени плодове или 3-4 едри сушени плода са напълно достатъчни на ден.

Кои са най-полезните на хранителни вещества сред ядките и плодовете?

Бадеми

Бадемите са много полезни и богати на витамин Е. Той е ценен за имунната система, косата, кожата, ноктите. Този витамин има свойството да намалява лошия холестерол. Това снижава риска от сърдечносъдови заболявания и инциденти.

Макадамия

Макадамията е сравнително по-скъпа ядка, но нейните хранителни ценности си заслужават. Тя е изключително богата на мононенаситени мастни киселини и магнезий. Те са важни не само за сърдечносъдовата система, но и за работата на червата и храносмилателната система като цяло.

Шамфъстък

Шамфъстъкът е богат на омега-3 и омега-6 мастни киселини. В него се срещат още завидни количества калий, който има пряко отношение към регулирането на кръвното налягане и работата на сърдечносъдовата система.

Той е хранителен, засищащ и много вкусен, затова не се лишавайте от него, но отново в умерени количества.

Орехи

Орехите са прекрасни ядки, много богати на полиненаситени мазнини и фибри. Те са най-ефикасни срещу неврологични и невродегенеративни заболявания. Важни са най-вече заради факта, че предпазват мозъка от преждевременно стареене. Съдържат големи количества йод и алфалиноленова киселина, предпазваща от възпалителни процеси в тялото.

Свързани статии

Сушен ананас

Сушеният ананас е един от най-добрите източници на витамин С. Той подкрепя работата на имунната система и дава незаменими фибри на храносмилателната система.

Сушени стафиди

Сушените стафиди са най-разпространените сушени плодове у нас. Те са хем сравнително евтини, хем много полезни. Стафидите имат високо съдържание на фибри и витамини и са подходящи за включване към различни диети.

Сушени кайсии

Кайсиите са вкусни и полезни както пресни, така и сушени. Кайсиите съдържат големи количества витамин А, витамин В6 (фолиева киселина) и магнезий. Фибрите в тях засищат и облагодетелстват работата на червата.

Витамин В6 е важен за женското здраве и плодовитостта, а витамин А отговаря за стимулирането на здравето на очите.

* * *
Снимки: iStock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Мери Попинз ( преди 7 години )
Почти всички сушени плодове, които се предлагат на нашия пазар, са обработени с глюкозо-фруктозен сироп при самото им сушене. Това не ги прави по никакъв начин полезни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар