Здраве и красота

За многобройните ползи за здравето от орехите

Защо е важно да ядем орехи по-често?

24.09.2016г. / 09 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Орехите са едни от най-полезните ядки. Те са изпълнени с полезни мазнини, фибри, растителни стероли, антиоксиданти и множество витамини и минерали.

Тези прекрасни и достъпни ядки са необходими на организма за правилното му функциониране. За какво помагат орехите?

Срещу рака

Орехите съдържат завидни количества антиоксиданти, за които знаем, че се борят ефективно с раковите клетки. Те предотвратяват окислителните процеси в тялото, които водят до различни заболявания и стареене, не само рак.

Много важни за сърцето

Орехите са доставчици на незаменими аминокиселини, които са много важни за работата и здравето на сърцето. Те правят стените на кръвоносните съдове еластични и улесняват преминаването на кръвта през тях. Като естествено полезно действие от това е нормализирането на кръвното налягане.

Съдържат много силни антиоксиданти

Споменахме, че орехите съдържат антиоксиданти, но е важно да се отбележи, че те са сравнително редки и не се срещат във всички продукти.

Флавоноидите и танините в орехите се борят мощно със свободните радикали като стопират и забавят преждевременното стареене на клетките и организма. Това е пряко свързано и със заболеваемостта от различни болести (най-вече хронични) и инфекции.

Антиоксидантите са важни за здравето на черния дроб, бъбреците, хранителната и отделителната системи, както и работата на сърцето и кръвоносните съдове.

Орехите са богати на полифенолни антиоксиданти, които се свързват с определени липопротеини и потискат окислителните процеси, водещи до различни заболявания. Това подобрява значително общото здравословно състояние на организма и потиска възпалението.

Контролират теглото

Здравословните мазнини в орехите имат пряко отношение към контрола на теглото. Специалистите препоръчват да се консумират полезни мазнини, за да се неутрализират вредните. Ето защо орехите трябва да са неизменна част от седмичното меню.

Дават енергия и подобряват репродуктивните способности

Нивата на енергия в тялото се повишават при консумация на орехи. Освен това се подобряват и репродуктивните способности при мъжете и жените. Орехите са особено важни за мъжете, защото стимулират подвижността на сперматозоидите и допринасят за тяхната жизненост и увеличаване на продължителността на живота им.

Изключително важна ядка за мозъка

Казват, че формата на ядката издава органа, чийто функции стимулира. Изследванията до голяма степен са доказали това на пръв поглед лаическо заключение. Факт е, че орехите са изключително полезни за мозъка, а и приличат на него по форма.

Те са богати на витамин Е, фолиева киселина, мелатонин, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти – всичките все полезни за мозъка съединения.

Те повишават когнитивните способности на мозъка, подобряват паметта, потискат дегенеративните изменения, водещи до ранни деменции и болест на Алцхаймер, като едновременно с това стимулират логическото мислене и услужливостта на паметта.

Срещу диабет

Орехите имат способността да регулират метаболизма. Ето защо са полезни в превенцията на диабет, който както знаем, е метаболитно заболяване.

Наднорменото тегло при диабет тип 2 се нормализира при редовна консумация на орехи. Те имат свойството да намаляват нивата на инсулин и да правят клетките по-толерантни към него. По този начин захарите се разграждат по-качествено и рискът от диабет тип 1 намалява.

* * *
Снимки: iStock

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 7 години )