Здраве и красота

Натурално противодействие на лошия дъх

И най-вече на неговите причинители

26.09.2016г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лошият дъх е един от най-неприятните проблеми. Ужасно е, когато говориш с някого да виждаш изкривената му физиономия при усещането на лошия ти дъх. Обратният сценарий също не е за предпочитане. Никой не иска да бъде заливан в лицето си от зловоние.

Най-ужасно е, когато партньорът ти има лош дъх, а не можеш да избягаш от целувките му.

Добрата новина е, че лошият дъх може да се коригира и то само с дъвченето на дъвка. За различните видове лош дъх има причинители. Някои се крият в устната кухина, други по-надолу в храносмилателния тракт. Ето как да ги третирате.

Гингивит

Гингивитът представлява възпалително заболяване на венците. При него болестотворните бактерии предизвикват лоша миризма от устата. Венците се възпаляват, стават подути и червени. При тежки форми може да се образува и гной.

Гингивитът се лекува успешно с разтвор от градински чай, който е врял поне 15 минути на силен котлон, за да се насити с полезни вещества. Важно е преди да изплакнете устата с разтвора да сте почистили старателно със зъбен конец.

Синузит

Синузитът е възпаление на синусите, което може да е остро, но най-често преминава в хронично състояние. Синузитът причинява лош дъх най-вече заради стичащата се слуз от синусите към устната кухина.

Най-добрият начин да противодействате на синузита по натурален път е да правите редовни промивки с физиологичен разтвор. Разтворът от вода и куркума също е много ефикасен. Куркумата има естествено дрениращо свойство като едновременно с това подхранва лигавицата на дихателните пътища и убива бактериите.

Свързани статии

Лошо храносмилане

Ако имате лошо храносмилане, вероятно това се отразява и на дъха ви. Ето защо е препоръчително да опитате неколкоседмичен курс на прием на пробиотици. Пробиотиците и пребиотиците подобряват чревната флора и правят храносмилането не само по-лесно, но и по-качествено.

Когато хранителните вещества се разграждат правилно в храносмилателната система, дъхът ви ще се оправи и няма да има нужда повече да дъвчете ментови листа или дъвки.

Снимки: iStock

Коментирай