Здраве и красота

Най-добрите естествени антибиотици

Как да се лекуваме с помощта на природата?

26.09.2016г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Есента е сезонът на грипа и настинките. Периодът, в който времето става променливо и организмът ни не може да се настрои толкова бързо към промените е и моментът, в който сме по-податливи на вирусни и бактериални инфекции.

Естествените антибиотици са средствата, на които е добре да наблегнем. Те защитават организма от болестотворни микроорганизми, повишават имунитета и ускоряват оздравителните процеси в тялото. Кои са те?

Чесън

Чесънът е всеизвестен натурален антибиотик. Той е много богат на витамини, минерали и антибиотични вещества. Едно от тях е алицинът, който по свойства се доближава изключително много до пеницилина, пише Natural News.

Джинджифил

Джинджифилът е друг мощен естествен антибиотик, използващ се от векове в традиционната медицина на много народи, включително и у нас. Той има силни противовъзпалителни и антимикробни свойства. Облекчава симптомите на раздразнение в горните и долните дихателни пътища, понижава температурата и подсилва имунитета.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет също се причислява към природните антибиотици. Той е антисептик, който освен че потиска възпаленията и инфекциите, има свойството да понижава лошия холестерол и да стопира деленето на злокачествените клетки.

Мед

Медът е истински дар на природата и най-вече на пчелите. Той е силно средство за борба с инфекциите и възпаленията. Благодарение на антибиотичните си свойства медът се използва не само при вирусни и бактериални инфекции, но и при разкрасителни процедури, включително третиране на акне и възпаления по кожата.

Медът спомага за по-бързото извеждане на токсините от тялото и улесняване работата на черния дроб.

Кокосово масло

Кокосовото масло има завидни антибактериални и противогъбични свойства. То неутрализира редица болестотворни микроорганизми. Има свойството да понижава холестерола, кръвната захар, инсулина. Функциите на имунната система се подобряват по този начин.

Сребърна вода

Сребърната вода представлява воден разтвор, наситен със сребърни частици. Тя е естествен антибиотик. Може да се пие и да се прилага локално вместо капки за нос, например. Важно е да не се прекалява с приетото количество, за да не се получат непредвидени реакции и отравяния.

Грейпфрут

Грейпфрутът е един от най-полезните цитруси. Вкусът му не се харесва на всички заради горчивината, но пък полезните му свойства са незаменими. Той е естествен антибиотик, който доказано бори огромен брой бактерии и микроорганизми. Препоръчва се както при текущо лечение, така и като поддържащо и стимулиращо имунната система средство.

Снимки: iStock

Коментирай