Здраве и красота

Есенни храни, които ни помагат да сме здрави

Хапвайте нар и тиква

03.10.2016г. / 15 29ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Есента вече е тук и промените във времето, с които тя настъпва, се отразяват по един или друг начин на здравословното ни състояние. Посрещаме всеки сезон с определени храни, които ни помагат да засилим защитните сили на организма и да останем по-устойчиви на вируси и инфекции. Кои есенни храни е добре да добавите във вашето есенно меню, вижте в следващите редове.

Копър

Копърът е чудесна подправка. От нея можем да консумираме не само свежата зелена част, но и семената и луковицата. Копърът е богат на фолиева киселина и калий, които са от съществено значение за здравето на сърдечносъдовата система.

Също така съдържа и антиоксиданти, а луковиците на подправката са богати на витамин С, който допринася за поддържането на здрава имунна система.

Билки

През есенно-зимните месеци обикновено по-често пием билкови отвари. Те ни помагат да бъдем в добро здраве, но също така са наш естествен лек, когато страдаме от настинки и грип. Ето защо не забравяйте да добавите в домашната си аптечка розмарин, хибискус, ехинацея, градински чай, мащерка. Те са отличен източник на витамини, антиоксиданти, както и на минерали като калций, манган и фосфор.

Тиква

Един есенен дар от природата, който не можем да не добавим към списъка със здравословни храни. Богата на полезни фибри, тя не само ще ви помогне да подобрите храносмилането си и да поддържате добра форма, но ще ви осигури и необходимите витамини и минерали.

Тиквата е с високо съдържание на витамин C, който е мощен антиоксидант, както и витамин А, който е важен за здравето на кожата и очите. Повече за здравословните ползи на тиквата може да прочетете тук.

Сладки картофи

Още един зеленчук, който не бива да пропускате да консумирате тази есен. Чудесен е за вашите диетични режими на хранене, но и богат на витамини А и С, В6, които са важни не само за поддържането на активен имунитет, но и за регулирането на настроението и правилното функциониране на мозъка.

Сладките картофи съдържат и мед. Микроелемент, който влиза в състава на костите, хрущялите, но и участва в изграждането на клетките, кръвта и други.

Свързани статии

Круши

Консумацията на круши също може да ви помогне да посрещнете есента по-здрави, но и в добра форма. Богати са на витамини C и K, фибри, които ще се погрижат за вашето добро храносмилане.

Нар

Плод, който може да консумирате под формата на пресен сок, да добавяте към ястия и салати. Докато се наслаждавате на вкуса му, вие си доставяте и добри количества желязо, витамини B6 и C.

Снимка: istock

Коментирай