Здраве и красота

Билки за мощен имунитет в сезона на грипа и настинките

Как да повишим имунитета през есента?

08.10.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Ацерола; снимка: istock

Ацерола; снимка: istock

Есента е времето, в което температурата се променя рязко. Сутрин и вечер е много студено, през деня сме склонни да събличаме част от дрехите си. Така тялото ни не може да се адаптира към температурните колебания и става податливо на вирусни инфекции. Имунитетът спада, а с това започват и проблемите.

Есента и зимата са периодите от годината, в които вирусните инфекции и настинките зачестяват. Ето защо е важно отпреди това да подсилим имунната система с подходящите средства.

Кои са най-добрите билки и природни продукти, подсилващи имунитета?

Бъз; снимка: iStock

Бъз

Сиропът от бъз е много полезен. Той повишава имунитета и действа пречистващо. Сиропът от бъз освобождава тялото от токсините и помага на имунната система да се съсредоточи върху болестотворните агенти, за да ги неутрализира, вместо да се претоварва с излишни токсини.

Освен това бъзът облекчава симптомите на грип и настинка и прави дишането по-лесно.

Чесън

Чесънът е известен натурален антибиотик. Той подсилва имунната система и ускорява оздравителните процеси в тялото. Чесънът е и мощен имуностимулант. Той може да се използва предварително като средство за намаляване риска от заразяване с вирусни инфекции и повишаване на имунитета.

Джинджифил; снимка: iStock

Джинджифил

Джинджифилът също има мощни противовирусни и антибиотични свойства. Най-добре е да го приемате суров, тъй като така не се губят полезните му вещества. Разбира се можете да приготвяте и отвара от корена на джинджифила, която да приемате с лъжичка мед и малко канела. Тази комбинация силно повишава имунните защити.

Ацерола

Ацеролата е малък плод, който е изключително богат на витамин С. Всъщност, ацеролата е най-наситеният с витамин С плод измежду всички. Можете да я консумирате сурова или да я приемате под формата на прясно изцедени сокове, пресни шейкове и смутита. Отвара от ацерола също помага както при вече налична настинка, така и превантивно за повишаване на имунитета.

Ехинацея; снимка: iStock

Свързани статии

Лайка

Лайката е добре позната в нашата народна медицина. Тази прекрасна билка има силни повишаващи имунитета свойства. Тя намалява болките при раздразнени лигавици на горните дихателни пътища, потиска симптомите на грип и настинка, облекчава вирусните инфекции.

Лайката е прекрасно средство за повишаване на имунните защити на организма. Можете да пиете чай от лайка 2-3 пъти на ден.

Ехинацея

С ехинацеята трябва да се внимава, тъй като тя не е билка за ежедневна употреба. Силна е и е подходяща при гнойни инфекции. Може да се смесва с други по-леки чайове и малко мед. Пийте по една чаша подобна смес 1-2 пъти седмично за добър имунитет.

Коментирай
32 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 7 години )
samoto priblijavane na tozi sezon sus studenoto vreme i me kara da potrupvam nepriatno
отговор Сигнализирай за неуместен коментар