Здраве и красота

Уханен домашен дезинфектант за ръце с етерични масла

Как да си го приготвите у дома?

12.03.2020г. / 13 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В свят, изпълнен с бактерии и мръсотии е важно да поддържаме ръцете си чисти. Но невинаги имаме достъп до топла вода и сапун. Ето защо дезинфектантите за ръце са добър избор в тези случаи.

Купешките дезинфектанти за ръце обаче често имат силен и прекалено натрапчив мирис, поради съставките и агресивните алкохоли в тях. Тези формули обикновено не са особено щадящи кожата на ръцете и могат да предизвикат сериозни раздразнения, най-вече при деца и хора с чувствителна кожа.

Ето защо можете да си направите суперефективен, благоуханен и полезен домашен дезинфектант за ръце с етерични масла. Те имат антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства.

Кои са нужните съставки:

  • 9-10 капки етерично масло от лавандула;
  • 20 капки масло от чаено дърво;
  • 1 супена лъжица водка;
  • 200 г гел от алое вера;
  • ¼ чаена лъжичка витамин Е (от ампула).

Снимка: iStock

Приготвяне:

В малък стъклен съд с плътно затваряща се капачка изсипете етеричните масла. Разклатете добре, за да се смесят. Към тях прибавете и водката и разклатете отново. След това тази смес разбъркайте заедно с гела от алое в друг, по-голям съд. Накрая добавете и витамин Е и разбъркайте/разклатете за последно.

Изсипете сместа в подходящ съд с дозатор, който се затваря плътно, за да не се изпари алкохолът в дезинфектанта. Ползвайте по малко от сместа всеки път, когато имате нужда от измиване на ръцете, а нямате сапун и вода наблизо.

Важно: Не прекалявайте с етеричните масла и имайте предвид, че те са изключително концентрирани и мощни. Преди да ползвате подобен домашен дезинфектант тествайте кожата си за алергии със съвсем малки количества от етеричните масла.

Не допускайте прекомерната им употреба, както и превишаването на препоръчителните дози етерични масла в домашно приготвения дезинфектант. Ако след употреба имате някаква кожна реакция, веднага изплакнете обилно с вода и се консултирайте с лекар.

Коментирай