Здраве и красота

За какво подсказва екземата ви?

Екземата може и да не е самостоятелен проблем

13.10.2016г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Екземата представлява сърбящ, зачервен и лющещ се участък от кожата. Тя не е заразна и обикновено се появява поради вътрешни за организма причини или предизвикана от външни неинфекциозни фактори.

Екземата може да подсказва за определени проблеми или да ви нашепва какво трябва да промените, за да се отървете от този досаден кожен проблем.

Имате сезонна алергия

Сезонните алергии се отключват при дразнител, предизвикващ реакция на имунната система. И поради атаката на имунната система към собствените тъкани е възможно и екземата ви да е следствие от отключването на сезонна алергия или възбуждането на симптомите ѝ.

Време е да смените сапуна си

Контактният дерматит се причинява от външен дразнител. Ето защо дерматолозите най-често съветват да смените първо измиващите средства, които ползвате, а чак след това всички останали козметични продукти.

Хранителна алергия или непоносимост

Хранителните алергии предизвикват не по-малко проблеми от сезонните алергии. Понякога симптомите могат да са наистина много трудни за понасяне от организма. Ето защо в такива моменти може да се отключи екзема. Промените в имунната система при подобна реакция могат да предизвикат възпаление в кожата, а оттам и екзема.

Под силен стрес сте

Стресът е ключов фактор при екземата. Той може да предизвика сериозни кожни проблеми, които трудно се повлияват от лечение. Знаем също, че стресът влияе много негативно на здравето като цяло. Ето защо откъсването от ежедневната стресова среда може да се окаже ключът към преборването на екземата.

Кожата ви е дехидратирана

Сухата и напукана кожа е много по-податлива на екземи от добре хидратираната. В допълнение с дразнещите агенти, препарати и външната среда отключването на екзема е много по-вероятно. Не допускайте кожата на ръцете ви да остане дехидратирана твърде дълго.

Това се отнася и за цялата кожа. Използвайте редовно хидратиращи лосиони за тяло след баня, най-вече през зимата и лятото, когато кожата е най-податлива на съхнене.

Кокосовото масло е най-добрият алтернативен природен продукт, с който можете да хидратирате кожата в дълбочина като я предпазите от вредните съставки в купешките продукти.

Имате бактериална инфекция

Ако имате бактериална инфекция някъде в тялото си, тя може да отключи екзема. При вече съществуваща екзема, симптомите ѝ могат да се изострят силно при наличие на бактериална инфекция.

Снимки: iStock

Коментирай