Здраве и красота

Какво точно причиняват на организма изкуствените подсладители?

До какви заболявания и състояния водят те

24.10.2016г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Изкуствените подсладители се използват като заместител на захарта. Те обаче крият много рискове за здравето. Множество изследвания в тази насока показват тяхното вредно въздействие и щетите, които могат да нанесат на организма.

Предизвикват метаболитен синдром

Метаболитният синдром представлява редица физиологични и биохимични аномалии, които могат да доведат в даден момент до диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и хормонални отклонения.

Честата консумация на изкуствени подсладители може да се намеси в нивата на хормона лептин, отговорен за апетита. Инсулиновата чувствителност на клетките се намалява и крайният резултат е наднормено тегло, пише Natural News.

Излишни килограми

Споменахме за наднорменото тегло, което идва вследствие на нарушена обмяна на веществата. В по-голямата част от случаите на наднормено тегло виновен е именно метаболизмът, който е нарушен. Ето защо усилията за отслабване на страдащия от метаболитен синдром често са големи, но безрезултатни.

Повишен риск от диабет тип 2

Нарушенията в обмяната на веществата и притъпената чувствителност на клетките към собствения инсулин наистина увеличават риска от отключване на диабет тип 2. Изкуствените подсладители са многократно по-сладки от обикновената захар. Това кара клетките на панкреаса погрешно да регистрират силно увеличено количество на въглехидрати в тялото и да секретират повече инсулин.

Опасността тук е именно заради секретирането на инсулин. Изтощението на панкреаса може да доведе до инсулинозависим тип диабет (тип 1).

Увеличават риска от сърдечносъдови заболявания

Изкуствените подсладители вредят и на сърдечносъдовата функция. Честото пиене на газирани напитки с подсладители повишава сериозно риска от поява на хипертония и ритъмни нарушения.

Рискът от рак се увеличава

Захаринът, сукралозата, аспартамът, адвантамът и ацесулфамът са най-често употребяваните изкуствени подсладители в хранителната индустрия. Изследванията показват, че те обаче повишават риска от развитие на някои видове рак.

Съдържат ГМО вещества

Изкуствените подсладители са „изтъкани“ от изкуствени вещества. Те имат вредно и канцерогенно влияние върху цялостното здраве. Затова не е препоръчително храни и напитки с изкуствени подсладители да се приемат от бременни жени.

Оттук идва изводът, че не само бременните жени, а всички трябва да се въздържаме от консумацията на изкуствени подсладители, ако искаме да подобрим здравословното си състояние.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време