Здраве и красота

Признаци на проблеми с лимфната система

И какво помага за раздвижването на лимфния поток?

19.10.2016г. / 13 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лимфната система е много сложна, каквито са повечето системи от човешкото тяло. Тя има за цел да извежда токсините от органите и останалите системи, да пренася белтъци, мазнини, фибриноген и лимфоцити.

Дренажната функция на лимфната система е основна. Ето защо при запушване на лимфен възел състоянието на организма може много да се влоши. В повечето случаи подобни запушвания се отстраняват оперативно.

Какви са симптомите на запушен лимфен възел?

  • Целулит
  • Кожни проблеми
  • Лесна нараняемост
  • Инфекции на синусите
  • Храносмилателни разстройства
  • Главоболие
  • Наднормено тегло
  • Артрит
  • Хронична умора

Всички тези симптоми се дължат на факта, че при запушване в някое от звената на лимфната система, транспортната функция на лимфата бива нарушена. Ето защо могат да се появят подобни на пръв поглед необясними състояния.

С какво можете да помогнете на лимфната система да работи по-добре?

С физическа активност

Лимфната система е в постоянна циркулация. Скоростта на движение на лимфата обаче е много по-бавна от тази на кръвообращението. Ето защо физическата активност е от огромно значение за правилната циркулация на лимфата.

Редовните упражнения помагат за ускоряването на метаболизма и по-качественото извеждане на токсините и излишните метаболитни вещества от тялото. Част от този процес е и лимфната система. Когато тя работи добре, имунните защити са по-стабилни, благодарение на правилната детоксикация на органите.

Като допълнение натрупаният целулит ще се разгради по-лесно и няма да е толкова видим, колкото е бил преди.

Свързани статии

Редуване на горещи и студени душове

Известно е, че редуването на студени и топли душове е полезно за циркулацията на кръвта и лимфата. По този начин се провокира разширяването на кръвоносните съдове при обливане с гореща струя, свиването им при обливане със студена вода. Този похват участва в регулирането на правилния лимфен и кръвен поток.

Важно е да се отбележи, че методът не е препоръчителен за бременни жени и страдащи от сърдечносъдови заболявания. Преди да пристъпите към подобна техника се консултирайте с лекар.

Масажиране

Масажирането на суха кожа с помощта на четка или ръкавица с неравна повърхност също помага много за ускоряването на кръвообращението и лимфния поток. Сухото четкане по посока от върха на крайниците към сърцето помага за раздвижването на лимфния застой и стимулиране на извеждането на токсините.

Снимка: iStock

Коментирай
Свободно време