Здраве и красота

Лавандулова лимонада срещу главоболие

Как да си я приготвите?

19.10.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Главоболието може да съсипе деня ви. Страдащите от мигрена знаят колко ужасяващи могат да бъдат пристъпите на главоболие. При тежки случаи могат да се появят световъртеж, непоносимост към светлина, гадене, повръщане. Силното главоболие пречи на осъществяване на ежедневните ангажименти.

Лавандулата доказано помага срещу главоболието. Тя е полезна още за успокояване на нервите. Помага и на хора, страдащи от безсъние. Етеричните масла в нея, както и полифенолите успокояват нервната система, а оттам и спазмите в мускулите. Те са част от проблема с честите главоболия.

Лавандулата подобрява симптомите на главоболие, тревожност, стрес, промени в настроението. Нейният приятен аромат провокира мозъка да отделя повече ендорфини, потискащи стреса и нервното напрежение.

Лавандулата има ползи за здравето не само заради аромата си. Тя е ядливо растение, което допринася за подобряване на здравословното състояние и отвътре. Лавандулата придава изключителен аромат и вкус на ястия, десерти, салати, напитки. Пероралната ѝ употреба успешно лекува тревожност и депресия. Главоболието също се повлиява значително при консумацията на лавандула.

Ето защо можете да си направите лавандулова лимонада. Тази чудесна напитка с приятен аромат и вкус потиска симптомите на главоболието и разтоварва от натрупания стрес.

Как да си приготвите лавандулова лимонада?

  • 1 чаша мед
  • 5 чаши вода
  • ¼ чаша сушени листа от лавандула или 1 капка етерично масло
  • сокът от 5 лимона

Начин на приготвяне:

Изсипете половината от водата в дълбока тенджера и я кипнете. Свалете от огъня и добавете меда и лавандулата. Разбъркайте внимателно и оставете за около 20 минути. След като сместа се охлади я изсипете в подходящ съд с капак. Добавете лимоновия сок и останалата част от водата. Разбъркайте добре. Можете да пиете от сместа през целия ден или веднага, щом усетите симптомите на главоболието.

Снимки: iStock

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
KAl ( преди 7 години )
Е, не всяко главоболие е инсулт, все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Цветахка Владова ( преди 7 години )
Преди да се само лекувате от главоболия с хапчета или питиета, помислете, защо ви бпли глава: от препиване, простуда или... друго, което може да ви причини инсулт- които не ходи на лекар при него идва ... смърттаИнсултът коварно пристига на пръсти, тихо, без болкаБез значение, знаем ли нещо за предотвратяването му. Идейства, докато отнеме живот. Как да наречем незнание, носещо смърт?! Никой не е застрахован, ти също! Може да получиш инсулт или друг, да е в агония пред очите тиПо време на обедна среща на випуска, която се провежда в лесопарка Липник, край Русе красивата Мария, любимка на класа преди и сега фокуса на срещата се прегъва и пада. На предложението да бъде заведена в болница, отказва, убеждавайки присъстващите, че добре, и се е препънала само благодарение на това, че си е вирила главата да оглежда приятелите си. След дългата раздяла.До края на срещата остава леко пребледняла. Загубила настроение. Срещата преминава в приказки, песни, закачки, без други видими произшествия.Когато се прибира в къщи късно вечерта, е трепереща. Състоянието на Мария се влошава, отначало го отдават на вълненията и умората от прекарания ден.Положението става драматично викат линейка. По пътя за болницата Мария умира Установено, че още по време на колежанското парти тя е получила мозъчен удар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар