Здраве и красота

Как да се предпазите от херпес?

Ако вече страдате от инфекцията има начини да предотвратите нов пробив

21.10.2016г. / 17 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Херпесите са ужасна напаст. Те сърбят, болят, напукват се, кървят. Причината за появата им е вируса на херпес симплекс, който засяга огромен брой хора по цял свят. В случаи на настинка, грип, силен стрес или тревожност херпесът се активизира и избива най-често около устата, но може да се появи и по други части на тялото.

Вирусът на херпес остава в тялото след първоначалното заразяване, но могат да се вземат мерки за възпрепятстване на бъдещи пробиви.

Как да се предпазите от пробиви, ако страдате от вируса на херпес?

Вижте дали любимият ви няма херпес

Херпесът е силно заразен, особено в активната му фаза, когато по кожата има пробив. Ако вашият любим страда от херпес, вероятността вие да се заразите е голяма. Ето защо следете състоянието на партньора си и избягвайте близък контакт, когато херпесът му е в активна фаза.

Същото важи и за други ваши близки, които страдат от вируса. Не ги целувайте, ако имат симптоми.

Ако вие вече страдате от херпес също избягвайте близък контакт с други хора, за да ги предпазите от инфекцията.

Намалете стреса

Когато организмът е стресиран, имунната система не може да работи нормално. Ето защо тялото става податливо на различни инфекции, включително вируса на херпес. Намалете стреса до минимум, ако искате да се предпазите от заразяване и избиване на херпес при вече съществуваща в тялото инфекция.

Не стойте много на слънце

Продължителното излагане на слънце, особено през летните месеци, също понижава имунитета. Мнозина вероятно не използват слънцезащитни козметични продукти за устните си, а те също изгарят. Това предизвиква процеси в кожните клетки, които могат да отслабят защитите и да направят устните по-податливи на раздразнения.

Излагането на слънце повече от допустимото вреди цялостно на организма и отслабва имунната система. За да се предпазите от вируси и инфекции, включително вируса на херпес, не злоупотребявайте със слънчевите бани и ползвайте защитни средства.

Ако страдате от херпес имайте предвид, че слънчевото изгаряне може лесно да отключи избиване на лезии и мехури.

Свързани статии

Поддържайте имунната система

Имунната система има нужда от поддръжка. Ето защо в диетата ви трябва да влизат храни, богати на витамини, минерали, омега-3 мастни киселини, цинк и магнезий. Тези вещества са необходими за оптималната работа на имунната система.

Изхвърлете козметиката, която сте ползвали по време на пробива

Ако сте използвали червила или гланцове за устни, докато сте имали херпес, изхвърлете ги. Ако продължите да ги използвате след като симптомите на инфекцията са отшумели, рискувате да възбудите вируса отново и да предизвикате нов пробив.

Снимки: iStock

Коментирай
2 rate up comment 2 rate down comment
... ( преди 7 години )
nikoga prez jivota si sum niamala takova ne6to po ustata si
отговор Сигнализирай за неуместен коментар