Здраве и красота

Есенен ексфолиант с тиква, мед и захар

За красива и здрава кожа

25.10.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тиквата е нашата благодат през есента. Тя подхранва кожата и я прави здрава и жизнена след продължителното вредно влияние на летните горещини, слънце и сух въздух.

През есента атмосферните условия са не по-малко агресивни, затова кожата има още повече нужда от специална грижа.

Щателното ексфолиране на кожата е ключът към нейното здраве. С подходящ натурален ексфолиант редовно се премахват мъртвите клетки, нечистотиите и излишният себум по кожата.

Защо тиква?

Тиквата е много полезна за кожата и въобще за организма заради наличието на множество витамини и минерали. В нея се съдържат огромни количества хранителни вещества и много малко калории.

Външното третиране на кожата с тиква я прави гладка, здрава, еластична, подхранена. В тиквата се съдържат витамините А и С, които успокояват раздразненията и потискат стареещите процеси, тъй като са силни антиоксиданти.

Снимка: iStock

Тиквата е богата и на натурални ензими, които проникват в кожата и имат природен пилинг ефект. Тези ензими ускоряват извеждането на токсините и мъртвия слой клетки от епидермиса.

Как да си направите скраб за тяло с тиква и захар?

  • 2 чаши сварена тиква
  • 4-5 супени лъжици захар
  • 4-5 супени лъжици мед
Свързани статии

Сварете тиквата за няколко минути или я задушете на пара. Когато омекне я намачкайте. Към нея добавете захарта, но изчакайте да изстине преди това, за да не се разтопи захарта в горещата тиква. Изсипете и меда и разбъркайте. Захарта трябва да се усеща, така че ако е нужно изсипете още малко.

Разбъркайте старателно с телена бъркалка. Изсипете сместа в подходящ стъклен съд с капак. Ексфолирайте тялото с този страхотен скраб за тяло 2 пъти седмично на влажна кожа. Резултатите са обещаващи.

Коментирай