Здраве и красота

Знаем ли достатъчно за наследствения рак на гърдата?

Наследствените фактори се откриват в между 5 и 15% от случаите на рак на гърдата

22.10.2016г. / 11 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ракът на гърдата – най-честото онкологично заболяване при жените. Но знаем ли достатъчно как се предизвиква, открива и лекува? Отговорът на този въпрос може да ви помогне да предотвратите появата на злокачествено заболяване или да се насочите към подходящо лечение във вашия персонален случай.

Ракът на гърдата е злокачествено заболяване, което може да засегне жлезистата тъкан на млечната жлеза, млечните канали, тъканта на зърното или основната тъкан на гърдата около млечната жлеза. Ракът на гърдата може да се предизвика от множество фактори, включително тютюнопушене, употреба на алкохол, нездравословен и заседнал начин на живот и работа, наследствени фактори.

Наследствените фактори се откриват в между 5 и 15% от случаите на рак на гърдата. Открити са няколко гена при тези пациенти, чиято структура е засегната. Двата най-често засегнати гена са BRCA1 и BRCA2. Те са причина за 50% от случаите на наследствен рак на гърдата и яйчниците. При наличие на повреди в тях рискът от развитие на рак на гърдата е 85%, а от рак на яйчниците – 45%.

Откриването на генетични повреди не може да се приема като присъда, но скрининговата програма трябва да е много по-стриктна и специално адаптирана, отколкото е при средностатистическата жена.

В България Групова практика за специализирана медицинска помощ НМ Дженомикс предлага генетични изследвания, които откриват патологични повреди, определящи висок риск от рак на гърдата – Genome Breast. Има показания, при които се препоръчва генетично изследване – тройно негативен рак на гърдата, диагностициране в ранна възраст, тумори и в двете гърди или двата яйчника, близки роднини с онкологични заболявания.

При направата на изследването Genome Breast се оценява рискът от развитие на карциноми, както и рискът децата на изследвания да унаследят същите мутации, които определят онкологично заболяване. Освен това изследването дава възможност за изготвяне на персонализирана програма за профилактични прегледи и ранно откриване на евентуално злокачествено образувание.

Профилактичните прегледи при положителни за наследствен рак на гърдата пациенти са много по-чести и адаптирани. Препоръчва се ехография на млечни жлези поне един път на три месеца, а използването на мамограф може да достигне до един път годишно независимо от възрастта. Ултразвуковото изследване на яйчниците трябва да се извършва от опитни акушер-гинеколози, а прегледите на панкреаса – от гастроентеролози.

Ако една дама получи положителен резултат от генетичното изследване, добре е да направи консултация с гръден хирург, за да разбере вариантите за премахване на млечните жлези, както и с гинеколог за премахване на яйчниците и фалопиевите тръби. Има много опции за планиране на бременност след премахване на яйчниците, като можете да се обърнете към клиники за съхранение на собствени яйцеклетки и инвитро оплождане.

Друг аспект е избягването на вредни фактори като слънчеви лъчи, консумация на пържени храни, вредни навици. При получаване на положителен резултат рисковете от раково заболяване се намаляват с подобряването на начина на живот и увеличаване на физическата активност. Медицината и фармакологията вече предлагат адаптирана медикаментозна терапия за диагностицирани пациенти с наследствен рак на гърда и яйчници.

Препаратите, наречени PARP-инхибитори, атакуват специфично ракови клетки с повреди в двата основни гена BRCA1 и BRCA2. Тяхната ефективност срещу рака на гърдата и яйчниците надминава широко прилаганото химио-лъчелечение и осигурява високо качество на живот по време и след терапия.

Много източници посочват повишената ефективност на тези препарати в комбинация с платинова химиотерапия поради специфичния начин на действие. Все пак единственият начин те да бъдат приложени е доказването на патологични мутации в гените за рак на гърдата и яйчниците чрез генетичен тест, тъй като те са неефективни при спонтанно възникналия карцином.

Компанията НМ Дженомикс предлага молекулярни и генетични изследвания, прилагайки световните здравни стандарти и препоръки. Специалистите на компанията се стремят да осигуряват на пациентите достъп до най-модерните открития и технологии за подобряване на живота и ефективността от лечение.

Месец октомври е месецът за информираност за рака на гърдата, затова НМ Дженомикс предлага 5% отстъпка от всички изследвания за генетична предразположеност към заболяването. Можете да научите повече за превенцията на раковите заболявания и лечението им от специалистите на телефон 02/865 01 06 и имейл info@nmgenomix.com.

Коментирай