Здраве и красота

Храни, успокояващи раздразнен стомах

Какво облекчава болките и спазмите в стомаха?

27.10.2016г. / 14 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Раздразненият стомах е много неприятен проблем. Той може да съсипе деня ви, да отнеме съня ви и да ви направи неспособни да се справяте с ежедневните си ангажименти и дейности.

При раздразнен стомах може да се появят болка, киселини, спазми, парене, гадене. Освен с традиционно лечение, консултирано с лекар, можете да опитате да успокоите раздразнения стомах с помощта на някои подходящи за целта храни. Кои са те?

Банани

Текстурата на бананите е мека, кашеста и много подходяща при раздразнен стомах. В тях се съдържат завидни количества пектин, който действа успокояващо на стомаха. Освен това бананите подобряват работата на червата и намаляват отделянето на киселини.

Джинджифил

Много хора смятат, че щом джинджифилът е пикантен, значи не е подходящ при раздразнен стомах. Всъщност истината е, че той има свойството да намалява стомашните болки и спазми. Джинджифилът има редица полезни свойства за организма, в това число успокояване на стомашните болки.

Можете да си приготвите чай от джинджифил и мед или пък да настържете съвсем малко пресен корен, да го смесите с малко мед и да вземете 1-2 супени лъжици от сместа за успокоение на стомаха.

Папая

В папаята се съдържат множество полезни за стомаха и храносмилането ензими. Те подобряват обработката на храната и облекчават стомаха. При раздразнен стомах болките и спазмите отшумяват при консумация на папая.

Обелени ябълки

Корите на ябълките са трудносмилаеми, поради което не е препоръчително да се ядат при раздразнен стомах. Но сърцевината на ябълката е много полезна при стомашни болки и спазми, защото е богата на пектин. Споменахме, че пектинът има успокояващо лигавицата на стомаха действие, заради което е добре да се консумира при подобни неразположения.

Ориз

Оризът не дразни стомаха и при стомашни проблеми е най-често препоръчваната храна. Белият ориз е рафиниран, което го прави лесен за обработка от страна на стомаха и червата. Нишестето в него полепва по лигавицата на стомаха като по този начин намалява болката.

Свързани статии

Ако в добавка към стомашното неразположение имате и диария, оризът ще помогне и за нея. Той абсорбира излишната вода в червата и регулира разстройството.

Кисело мляко

Киселото мляко съдържа полезни бактерии, които помагат при раздразнен стомах. Те неутрализират причинителите на спазми и болки, с което успокояват стомаха. Освен това, раздразненият стомах често предизвиква и усещане за подутост и тежест в коремната област. Консумацията на кисело мляко облекчава това усещане.

Ментов чай

Добрият стар ментов чай е част от нашата народна медицина. Неговите успокояващи стомаха свойства са се доказали през вековете. Направете си един топъл ментов чай, когато ви заболи стомах и няма да сгрешите.

Снимки: iStock

Коментирай