Здраве и красота

Най-богатите на антиоксиданти плодове

Потискат стареенето и раковите клетки

26.10.2016г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Искате кожата ви да е здрава и млада за по-дълго? Искате организмът ви да старее по-бавно и да сте здрави? Значи трябва да наблегнете на антиоксидантите в храната си.

Освен всичко това, антиоксидантите се борят с рака и пречат на разрастването на злокачествени клетки в тялото.

Плодовете съдържат много антиоксиданти, но някои са особено богати на полезни вещества, за разлика от други. Включвайте ги по-често в ежедневното си меню и няма да сгрешите!

Сливи

Колкото по-тъмни са сливите, толкова са по-богати на антиоксиданти. Сините сливи съдържат витамин С и специфични феноли, играещи роля в стимулирането на клетъчното делене. Имунната система се подсилва при редовна консумация на сливи, а и влиянието на свободните радикали се потиска.

Манго

Мангото е един от най-богатите на антиоксиданти плодове. В него се съдържат и изключително много витамини, заради което си струва да се похапва по-често. Вкусът му е прекрасен, а е и много сочно.

Мангото доказано помага в превенцията на рак на гърдата, простата и дебелото черво.

Диня

Динята е сочна, вкусна и много сладка. Ето защо е любима на мнозина. Тя е и много богата на антиоксиданти. Според изследванията, динята допринася в борбата срещу сърдечносъдовите заболявания и оксидативния стрес на клетките.

Грозде

Сочно, сладко, вкусно – гроздето е и много богато на антиоксиданти. За предпочитане е червеното грозде. В него се намира най-мощния антиоксидант от този вид – ресвератрол. Той доказано помага в борбата с рака и неговото разпространение.

Черни боровинки

Черните боровинки са истински дар от природата. В тях се съдържат завидни количества антиоксиданти. Освен тях боровинките съдържат витамин А, С, множество флавоноиди и ензими, които качествено се борят с вредните процеси в клетките, предпазвайки организма от рак и различни заболявания.

Череши

Черешите са суперплод, който заслужава мястото си сред най-богатите на антиоксиданти плодове. Те са много полезни в борбата със свободните радикали и потискат значително стареенето на клетките. Флавоноидите в тях имат и много силни противоракови свойства.

Ягоди

Ягодите са другите горски приятели на човека. Те подкрепят здравето и помагат в борбата със стареенето. Ягодите допринасят още за намаляването на холестерола – основен причинител на сърдечносъдови заболявания.

Ягодите са много богати на витамин С, който е силен антиоксидант, борещ се със свободните радикали в тялото.

Портокали

Портокалите са много богати на витамин С цитруси. Ето защо те също влизат в класацията на най-добрите носители на антиоксиданти сред плодовете. Ефикасни са и при настинки и грип, както и за подсилване на имунната система.

Снимки: iStock

Коментирай