Здраве и красота

Д-р Мариела Хитова: Стресът състарява кожата

Кортизолът – основният хормон на стреса, потиска производството на колаген

27.10.2016г. / 09 57ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Красивата и здрава кожа се нуждае от постоянна грижа. Смяната на сезоните налага да съобразим тези грижи с вида на нашата кожа, както и с това какви ще бъдат нейните нужди в следващите месеци. Ето защо е важно да се консултираме със специалист, който да ни насочи каква козметика да използваме или не, какви процедури са необходими или е добре да избягваме.

Вдъхновени от красотата се срещнахме с д-р Мариела Хитова, за да разберем как да запазим красотата си 365 дни в годината. Доктор Хитова е водещ специалист в областта на дерматологията, венерологията, диагностиката и лечението на кожни заболявания, както и в областта на естетичната дерматология.

Има множество квалификации, както и участия в различни научни събития, членува в редица дерматологични и медицински дружества и асоциации. Притежава собствен патент. Ето какво сподели специално за читателите на Az-jenata.bg

Как да подготвим кожата си за зимата?

Грижите за заличаване негативите на лятото са едновременно и подготовка за студените зимни дни. Усилията трябва да бъдат в три насоки: регенерация, хидратиране и укрепване. Регенерацията е подновяване на повърхностния кожен слой. Краят на есента е подходящ период да посетите дерматолог и да обсъдите подходящ за вашата кожа медицински пилинг.

Хидратацията с подходящи кремове и серуми ще върне влагата и тонуса на кожата. Този процес може да се подпомогне и с подходящи хиалуронови мезотерапии при вашия лекар. За укрепването помагат лазерните процедури и колагеновата мезотерапия.

През зимата кожата на лицето е почти незащитена и изложена на щипещия студ и вятър, както и на изсушаващия ефект на климатиците, така че тя определено се нуждае от защита. Препоръчва се следното:

- Скъсете сутрешния душ

Водата хидратира кожата, но прекаленото излагане на струите има обратен ефект – изсушаване. Предизвикателствата, които ѝ отправят климатичните промени и без това са значителни, така че не е нужно тя да бъде атакувана и от „предозиращо“ овлажняване, особено с гореща вода. Краткият, хладък душ може да предпази кожата на лицето и тялото.

- Изберете „зимни“ почистващи продукти

Особено важно е да притежават хидратиращи свойства. Така създават щит за кожата, който я предпазва от грубия вятър и същевременно от ефекта на климатиците. Не използвайте сапун за лицето си. Добър вариант са продукти като почистващо мляко или лосион, както и мицеларните води.

- Изберете „специален помощник“

През зимата е много подходящо да положите по-специални грижи за кожата. Това е моментът да се справите с лющенето или пигментните петна. Подарете на кожата си различни процедури. Така ще „заредите“ кожата си с нужните ѝ хиалуронова киселина, витамини (А, С и Е) и колаген.

- Използвайте овлажнители за въздух

Отоплението на дома води и до изсушаване на въздуха. Можете да решите този проблем с помощта на овлажнител за въздух.

- Не забравяйте слънцето

Когато прекарвате повече време навън, използвайте продукти със слънчева защита (SPF 15 до 30 е напълно достатъчно). Не подценявайте зимното слънце! Защитата от слънчевите лъчи е важна заради рефлективната им способност. Ако 17% от лъчите се отразяват в пясъка, то в снега се отразяват цели 80%.

Мит ли е, че през зимата не трябва да се ползват хидратиращи кремове? И каква козметика е добре да ползваме през студените месеци?

Колкото по-студено става времето, толкова консистенцията на крема може да е по-плътна с увеличаване на есенциалните мазнини в него. Това обаче е много общо. Кремовете трябва да се съобразят с типа кожа, защото мазнините в кремовете могат да създадат условия за оклузия и запушване на мастните жлези при по-плътна кожа.

Набавете си хидратиращи продукти на маслена основа при по-сухите кожи. Маслата пречат на загубата на влага. Един такъв продукт съдържа около 80% масло и 20% вода и това му дава възможност да създава защитен филтър върху кожата.

От какви грижи се нуждаят различните типове кожа през есента и зимата?

Напоследък кожата се дели на нормална и чувствителна, но все пак:

- Кожата, предразположена към акне

Това е сезонът за активно лечение на акнето. След привидното подобрение през лятото, пъпките сега „разцъфтяват“. Затова не чакайте, а посетете дерматолога си за прецизиране на грижите за лицето. За вас те са двойни!.

- Сухата кожа

За хората със суха кожа зимата е истинско предизвикателство. Задължително използвайте силен хидратант. Нормално кожата трябва да се хидратира два пъти на ден, но ако след това продължи да се възпалява от студа, сменете продукта с по-наситен. През деня можете да използвате спрей с термална вода, ако се нуждаете от допълнително влага.

Кои са препоръчителните процедури, които могат да се правят през студените месеци, но не се препоръчват през пролетта и лятото?

Естетичната дерматология много се разви и промени. Индустрията работи в насока за щадящи процедури с максимален ефект, без да причиняват социално неудобство. В този ред, вече почти всички лазерни процедури (с висококачествени лазерни системи, лицензирани от всички международни институции) могат да се правят и през лятото. Същото се отнася и до пилингите – има разработена и лятна формула.

За ботокса няма ограничения. Що се касае до хиалуроновите пълнители, те също са целогодишни, но предвид климатичните дадености, през лятото по-често може да се случи пигментация след множеството убождания по лицето или бързо изчерпване на продукта, поради обилното потене и възможната дехидратация и засилена обмяна. За колагеновата безиглена мезотерапия няма сезон.

Но, общо взето зимният период е времето за поддръжка на външния вид и по-агресивни процедури – лазерен пилинг, избелващи процедури, премахване на капиляри, фотоподмладяване.

Има ли храни, които ни състаряват и такива, които биха могли да ни помогнат да изглеждаме по-млади и свежи?

Независимо какви процедури спазваме за възстановяване на кожата, нейната красота е немислима, ако не пием много вода (минимум литър и половина), не приемаме „добри“ мазнини (риба, зехтин), микроелементи – желязо, калций, калий и витамини, полезни храни – овесени ядки, пълнозърнест хляб и кисело-млечни продукти.

Има много изследвания, които доказват, че определени храни подобряват външния вид отвътре навън. Сред тях са дивата сьомга и орехите – те съдържат омега-3 мастни киселини, които помагат срещу образуването на бръчки.

Цитрусовите плодове, кивито и спанакът са богати на витамин С и спомагат за производството на колаген (това е основната белтъчина на съединителната тъкан на организма и осигурява еластичността на тъканите и органите).

Полезна закуска, например е овесена каша с парченца плодове. Ако нямате време за обяд, хапнете поне един банан или изпийте чаша айрян – чувството за глад ще отстъпи до вечерта. Гледайте да не вечеряте по-късно от 19 часа.

Бихте ли споделили три златни правила за красива и здрава кожа?

- Мийте си лицето сутрин и вечер задължително. То не трябва да е сухо, иритирано или омазнено.

- Ексфолирайте, но не прекалявайте.

- Използвайте фотопротектори и овлажнители 365 дни в годината.

Кога е препоръчително да започнем да използваме козметика против бръчки?

Трите фундамента на поддръжката на кожата са: превенция-протекция-корекция. Остаряването започва през 20-те години. Слънцето, околната среда, стресът – всичко се отразява. Но това още не е фатално. Трябва просто да използвате правилните продукти.

Преди лягане – ретинол! Ако има медикамент, който да е „фонтанът на младостта“, то това е той. Увеличава обновяването на клетките и стимулира продукцията на колаген. Сутрин – продукти с антиоксиданти, стволови клетки и пептиди – да ни предпазят от околната среда. И задължително фотопротектор!!! Най-добре да намерите продукт, който да съчетава хидратацията с фотозащитата, 30 SPF ще е подходящ за целия сезон.

На 20 – 30 години не е необходимо да използвате кремове, които стимулират протеиновата синтеза, защото кожата е още млада и няма нужда. А ако кожата ви не е суха, нямате нужда от овлажнители с масло, а от леки текстури, само с хиалуронова киселина евентуално.

Как трябва да се грижим за кожата си през 20-те, 30-те, 40-те + години?

През 20-те – антиоксидантите и серумите минимализират оксидативните увреди от стреса – слънце и замърсяване; както и ретиноиди за бързо възстановяване. Ако все още нямате признаци на стареене – радвайте се, но използвайте фотозащита, това ще запази клетките ви здрави. И не забравяйте правилото: слагайте крем като ефект от леко заледяване, не натрупвайте на лицето, а го подновявайте през няколко часа.

Още:

– четете внимателно етикетите;

– срок на годност и съставки;

- спете достатъчно и се разхождайте;

- избягвайте задимени помещения;

- не прилагайте шокиращи диети, ако губите повече от три кг/седм., то вие губите вода, а не мазнина и това веднага се отразява на лицето ви.

Ако забелязвате малки бръчици и петънца – не се паникьосвайте – това е животът! Когато клетките стареят, те губят способността си да съхраняват водата. Затова само кремове не са достатъчни, трябва да избирате и серуми.

Антиоксидантите, витамин С, ретиноиди, за да се подобри колагеновата и еластинова синтеза, да се намалят бръчиците, да се свият порите и да се изчистят кафеникавите петънца.

Затова:

- използвайте големи слънчеви очила;

- борете сухотата отвътре навън;

- дишайте дълбоко – стресът трябва да е под контрол, ако продуцирате повече адреналин и кортизол, вашата кожа изтънява, еластичността страда Ако нещо все пак вече се е случило, успокойте се. Много неща могат да се поправят успешно без хирургична намеса.

Просто запазете добрите си навици, като сън, хранене, разходка, слънцезащита. Не се фиксирайте в това и оставете другото на дерматолога си. И дотогава не използвайте тежки фондьотени, те само подчертават несъвършенствата.

Кои ежедневни навици вредят на кожата и я състаряват по-бързо?

1. Фотостареене

Ултравиолетовите лъчи (и слънчевите лъчи, и солариумът) ускоряват много пъти стареенето на кожата и увеличават риска от новообразувания. Под въздействието на слънчевите лъчи, клетките на кожата трябва да работят в условията на окислителен стрес, произтичат нарушения в тяхната структура, генетичния апарат, междуклетъчната течност.

Кожата губи еластичността си и се появяват бръчки. Към 20-30-годишна възраст започват нарушенията в пигментацията на кожата (появяват се участъци на хиперпигментация), появяват се бръчки.

През 30-40-те години може да се появи жълтеникав оттенък на кожата, отчетливо се забелязват мимическите бръчки, може да се появи телеангиектазия (звездички от разширени капиляри), купероза.

След 40-годишна възраст процесът на стареене става още по-бързо – кожата добива жълтеникаво-пепеляв оттенък, бръчките са по цялото лице, има локални уплътнения на кожата. Ползвайте слънцезащитни кремове не само през лятото, но целогодишно. През лятото избягвайте да се излагате на слънце по време на най-високата слънчева активност – от 12.00 до 16.00 часа.

2. Недостиг на влага

Според научните данни, кожата на човека се състои от 70% вода, но въпреки това се нуждае от непрестанно овлажняване. Това, че само обилното пиене на вода, била тя минерална или друга, може да компенсира необходимото количество вода за овлажняване на кожата, е всеобща заблуда. Не може да се даде най-обща препоръка за това как да се овлажнява кожата, понеже това зависи от индивидуалната способност на кожата да задържа влага.

Обезводняването на кожата води до лющене, чувство за стегнатост, поява на бръчки и бразди – всички тези проблеми ускоряват процеса на стареене. Обезводнената кожа има нарушена структура, затова не е достатъчно само да бъде измивана, необходими са средства, които да хващат и задържат молекулите на водата.

3. Стрес

Психическото състояние на човека е един от главните фактори на здравето. Стресът води до разстройство на нервната система, а това не може да не се отрази на състоянието на кожата и на целия организъм.

Денонощният стрес оказва голямо влияние. Ако се тревожите непрекъснато или страдате от безсъние, тялото ви постоянно произвежда хормони на стреса. Кортизолът – основният хормон на стреса, потиска производството на колаген. Това предизвиква възпаления и прави кожата увиснала.

А и когато тялото ви е постоянно нащрек, повечето полезни вещества и кислородът се използват от основните органи, а не от кожата. Хроничният стрес и безпокойство може да доведат до мимически бръчки и до намръщено чело. Намерете начини да се отпуснете, като се срещате с приятели, спортувате или просто си седите вкъщи и четете книга.

Гимнастиката е много подходящ вариант. Тя засилва кръвообращението, отвеждайки кислорода и хранителните вещества към кожата, което ѝ придава здрав розов вид. Не позволявайте на емоциите да вземат връх над вас.

В ситуации, когато е трудно да се вземете в ръце, изпийте чаша чай от мента или маточина или вземете няколко капки меко успокоително (настойка на валериан), дишайте дълбоко и мислете за хубави моменти.

4. Претоварване на кожата с токсини

Токсините в организма се натрупват постепенно. Причините за това могат да бъдат няколко: неконтролирано приемане на лекарствени средства (например, антипиретични); некачествена храна (например, месо от животни, които са лекувани с антибиотици и хранени с хормони; растителна храна с нитрати или пестициди); употребата на хлорирана вода.

От претоварване на организма с токсини страда най-вече съединителната тъкан, затова кожата губи гъвкавост, еластичност, губи способността си да се противопоставя на външно въздействие.

5. Пушенето

Намалява тургорът (гъвкавостта) на кожата, кръвоносните съдове лесно се разкъсват, намалява се насищането на кожата с кислород, нарушава се храненето ѝ. Променя се цветът на лицето – леко пигментирана сивкава кожа, отоци с червеникав оттенък, кожата става отпусната и забележимо провисва.

Не остава нищо друго, освен да спрете да пушите или поне да намалите цигарите до няколко на ден.

6. Спането на една страна

Това може да е удобно, но вреди на кожата.. Притискането на лицето към възглавницата 8 часа през нощта в течение на години съсипва кожата и води до появата на бръчки. Така че си създайте навика да лежите по гръб или да се въртите, ако усетите, че спите на една страна. Това намалява подпухването и опъва кожата.

7. Потъркването на очите

Подръпването и потъркването на деликатната кожа около очите може да доведе до нейното потъмняване и покриване с мрежа от бръчици. Решението е, ако не може да спрете да пипате очите си, да се консултирате с дерматоалерголог, който да помогне. Също така, когато се гримирате или си слагате контактните лещи, бъдете по-внимателни с кожата около очите.

8. Недоспиването

Сънят е най-важният фактор, за да има човек енергия, да може да се концентрира, а и за да е с добър цвят на лицето си. През нощта кожата минава в състояние на подновяване. Не само, че се възстановява, но тогава има разлика в своето pH (скалата за измерване на киселинност и алкалност) и в кръвообращението си, така че кремовете против стареене проникват много по-добре в нея.

А и подпухналите тъмни кръгове около очите изобщо не ви карат да изглеждате по-млади. Затова пребройте 7-8 часа назад, преди да трябва да ставате от сън – нека това да бъде времето ви за лягане. Направете спалнята си тъмна, прохладна и тиха.

Изключете телевизора или компютъра поне половин час преди да легнете да спите – светлината от тях може да намали производството на мелатонин – веществото, което естествено се синтезира в мозъка и регулира нормалния биологичен цикъл сън – бодърстване.

9. Вие сте прекалено слаби

Има и лоша страна на това да сте много слаби. Загубата на мазнини в областта на лицето прави кожата увиснала и ви кара да изглеждате по-стари и изтощени. Диетите, които предизвикват йо-йо ефект, също водят до преждевременно състаряване.

Повтарянето на периоди на напълняване и рязко отслабване разтяга кожата и я прави много по-отпусната. Решението е да се поддържа едно здравословно тегло с подходящата диета и упражнения.

10. Пиенето на напитки със сламка

Пиете ли кола, чай или кафе със сламка, за да нямате тъмни петна по зъбите си? Това води до фини линии около устата – знак за преждевременно остаряване. Сбръчкването на устните при пиенето със сламка (или при пушенето на цигара) създава допълнителни бръчки около устата, категорични са експертите. Така че се отървете от вредния навик – просто е, използвайте чаша.

11. Използването на грешни козметични продукти

Хубаво е да използвате кремове против стареене, в които има пептиди, антиоксиданти, биомиметици. Но ако си купите почистващи продукти с подобно съдържание, сте хвърлили парите си на вятъра. Всъщност дори и да са антиейдж, те няма как да действат като такива – нямат контакт с кожата достатъчно дълго, за да доведат до обещаните вълшебни резултати.

Решението – вземете си обикновен почистващ продукт, но след него се намажете със серум или крем, който може да проникне в кожата и да има ефект. И задължително бъдете сигурни, че това е подходящият продукт за вас.

12. Използването на грим за защита от слънцето

На опаковките на много гримове пише, че те са достатъчни за защита от вредните лъчи. Истината е, че повечето от тях пазят срещу UVB лъчите, но не и от UVA, което води до появата на тънките линии. Така че по-добре ще е да се намажете с фотопротектор и чак тогава да сложите макиаж на лицето си. Изследвания показват, че често се пропускат малки участъци, когато се използва слънцезащитен лосион. С намазването на крем и след това грим, това по-трудно ще се случи. Макар че на пазара вече има достатъчно добри комбинирани препарати. Просто прочетете внимателно съставките или се консултирайте с компетентно лице.

13. Подценяването на врата и ръцете

Вратът и ръцете по-рядко получават внимание, което може би е причината те първи да проговорят за годините ни. Изследване от 2006 г. показва, че жени, по чиито ръце има петна и бръчки, са смятани за много по-възрастни от останалите. Така че не забравяйте да сложите крем против стареене на шията си, както и на гърба на дланите. Мажете ги и със слънцезащитен лосион всеки ден.

14. Забравянето на слънчевите очила

Повтарящите се движения като взирането, усмихването и мръщенето прорязват с линии и бръчки лицето. А като се добави и излагането на слънце, това намалява колагена във вече изтънената кожа около очите. Решението – дори и през зимата, не забравяйте слънчевите си очила, за които сте сигурни, че имат добра защита от вредните лъчи.

15. Използването на сапун не е панацея

Това е правило, което май всеки знае, макар бабите да се кълнат в добрия стар сапун. Истината е, че той често е толкова груб, че лишава кожата от естествени масла. А при сухата кожа, липсата им е много по-видима. Без тях кожата не може да се предпази от алергени и дразнители, като вируси и бактерии. Хидратираната кожа е свежа и хубава, така че линиите по нея се забелязват по-малко.

Вашето пожелание към читателите на Az-jenata. bg...

Бъдете внимателни и отговорни към себе си! Не искайте максималното веднага и подхождайте разумно към поддръжката на кожата си – тя е вашият дом, защото е най-големият орган в тялото ви! Обичайте се с усмивка и кожата ви ще се отблагодари сама!

Снимки: Istock

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
lol ( преди 7 години )
благодаря на докторката за тази важна информация. Страхотна статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време