Здраве и красота

4 билки, които помагат при безсъние

Пийте чай от лайка преди сън

27.10.2016г. / 16 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Безсънието е враг не само на красотата. Недоспиването води до физически и емоционални нарушения. Утрото след безсънна нощ ни кара да се чувстваме изчерпани. Причините за нарушенията на съня могат да бъдат разнообразни, като стрес, напрежение, бременност и други. За щастие природата ни е дарила с прекрасни билки, които могат да ни помогнат да преодолеем безсънието. Вижте някои от тях.

Лавандула

Ароматът на лавандула е добре познат. Обичаме да му се наслаждаваме, като купуваме ароматизатори, сапуни, свещи, козметика, които ухаят на лилавите цветове. Лавандулата често се използва и в ароматерапията и релаксиращите процедури.

Ето защо е добре да се възползваме от нея, когато сме напрегнати или имаме проблеми със съня. Приемайте лавандула под формата на чай или добавете няколко капки етерично масло от нея към топлата вана или ароматната лампа.

Може да прибавите в шише с пулверизатор малко етерично масло и да напръскате съвсем леко спалното си бельо. Ще спите дълбоко, а на сутринта ще сте щастливи и отпочинали.

Пасифлора

Освен че е красиво растение, пасифлората е чудесен естествен лек при безсъние. Доказано е, че има седативни ефекти, но също така намалява напрежението, безпокойството и раздразнителността. Може да я приемате като тинктура, чай или да добавяте към топлите вани етерично масло от пасифлора.

Снимка: istock

Лайка

Лайката има едни от най-успокояващите действия върху организма. Билката е богата на флавоноид, наречен Chrysin, на който дължи своя успокояващ ефект. Преди сън винаги пийте чаша чай от лайка. Разбира се етеричното масло от нея е подходящо за вашите отпускащи вани, а може да добавяте от него и към лосионите за тяло.

Така всеки ден ще се наслаждавате на малък ритуал, който ще ви помогне да елиминирате стреса, но и ще ви направи по-красиви. Не забравяйте, че лайката и маслото от нея са едни от най-добрите помощници в красотата.

Свързани статии

Маточина

Маточината е една от любимите ни билки, защото ни помага по-бързо да се възстановим при настинки и грип, полезна е за здравето и функцията на щитовидната жлеза, препоръчва се при шум в ушите. Но чаят от маточина помага и при безсъние. Ако страдате от хроничен стрес, имали сте тежък работен ден или има друга причина, която нарушава съня ви, направете си чай от маточина с мед.

Напитката ще има незабавен успокояващ ефект и това ще скъси времето за заспиване, но също така ще помогне сънят ви да бъде дълбок и пълноценен. На сутринта ще бъдете свежи и отпочинали. За тези от вас, които искат да свалят и някой излишен килограм, чаят от маточина може да помогне и в тази посока.

Подарете си повече спокойствие и здрав сън, благодарение на тези 4 билки.

Коментирай
Свободно време