Здраве и красота

Как да се избавите от констипацията?

Ефикасни способи срещу запек

28.10.2016г. / 13 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Констипацията (запек) е често срещан проблем с храносмилателната система. Много хора обаче не взимат мерки и търпят това крайно неприятно състояние. Така токсините се трупат в тялото, болестите връхлитат, а понякога дори е късно и за спасение. В много от случаите на рак на дебелото черво пациентите са страдали дълги години от запек.

Можете да опитате да си помогнете по натурален път в справянето с констипацията. Ето как:

Пийте повече вода

Дехидратирането на организма е противопоказно за проблема запек. За да функционират червата правилно им е необходим баланс на течностите в организма. Ако не пиете достатъчно вода, общото количество на течностите в тялото намалява, от което страдат и червата.

За да сте здрави, а и за да поддържате добър чревен баланс, пийте по около 2 литра вода дневно.

Яжте повече фибри

Храните, богати на фибри, се грижат за здравето на стомашно-чревния тракт и нормализират чревната флора. При запек и диария консумацията на фибри допринася за правилната обработка на хранителните вещества и извеждането на токсините от тялото.

Препоръчително е да се консумират фибри редовно, а не само при нужда, за да протичат правилно процесите в червата.

Не злоупотребявайте с лекарства и хранителни добавки

Някои лекарства и хранителни добавки могат да причинят запек. Добавките, богати на желязо, например, могат да доведат до запек. Ето защо вместо да търсите самолечение в интернет, консултирайте с е с вашия лекар.

Яжте храни, богати на естествени пробиотици

Пробиотиците са основни в борбата със запека. Полезните бактерии помагат на работата на червата. Вследствие на това и имунната ви система подобрява своята работа. Богати на пробиотици храни са киселото мляко, киселите краставички, киселото зеле, оцетът. Всички те помагат при констипация.

Опитайте и йога

Някои йога пози помагат при запек. Това е така, защото при правилно извиване на гръбначния стълб и тялото се стимулира храносмилането. Така се задвижват метаболитните процеси и запекът бива преодолян.

Йогата ще ви помогне и в други здравословни аспекти. Тя е полезна при гръбначни болки, хипертония, неврологични неразположения, ревматични проблеми, заболявания на пикочните пътища и репродуктивни проблеми.

Никога не стискайте

Едно от най-важните правила, които трябва да спазвате е никога да не стискате, когато ви се приходи до тоалетната. Много хора го правят, ако позивите ги сварят извън дома. Забравете всички предразсъдъци и ходете до тоалетна веднага, щом ви се приходи. В противен случай причинявате невероятен шок на организма си, който освен до запек води и до по-сериозни рискове за здравето в дългосрочен план.

Снимки: iStock

Коментирай