Здраве и красота

Ежедневният стрес, виновен за главоболието

22.02.2007г. / 09 18ч.
Вергиния Генова
Ежедневният стрес, виновен за главоболието

Факторите, предизвикващи състояние на стрес могат да бъдат най-различни. Но в общи линии може да се групират в следните категории:
болестно състояние
физическо свръхнатоварване
психическо и емоционално пренатоварване

Състоянието на стрес е вследствие на борбата на организма ни да се приспособи към екстремните условия на живот, в които понякога бива поставян. Настъпват промени както на хормонално, така и нервно-регулационно ниво, затова и по този повод често чуваме култовата реплика, че всички болести идват от стрес, само сифилисът е от любов. Стресът може да причини както мимолетно главоболие, така и хронично такова. Колкото по-сложна е заобикалящата ни действителност и колкото по в екстремални условия трябва да живеем, толкова по-застрашено е нашето здраве.

Можем да получим главоболие от какво ли не. Като започнем от тежко физическо натоварване и стигнем до емоционално и умствено пренатоварване. С цел избягването на такива, лекарите препоръчват да планираме програмата си за седмицата, месеца, дори сезона. Това важи особено за студенти, които оставят да учат за всички изпити само по време на сесията, а тя винаги се оказва прекалено кратка. Не може в рамките на 10 дни да се подготвим успешно дори само за 3 изпита и през това време да караме само на кафе и други ободряващи енергийни напитки.

Преумората и пренатоварването идва и когато ни се струпа много работа по различни проекти, особено ако ни се налага да работим на по две три места.

Типичен пример за главоболие, идващо от преумора на очите е болката, вследствие на целодневното стоене пред монитора. Затова и се препоръчва на всеки петнайсет минути да се правят упражнения на очите за отмора.
Главоболието, дължащо се на стрес – може да бъде ежедневно и да продължава дълъг период, ако сме подложени постоянно на психически тормоз. Може да бъде ако сме в период на постоянно безпаричие, домашни проблеми или натиск в работата.

Профилактиката е проста, но трудно приложима – да избягваме стреса. Трябва да се научим да определяме откъде идват проблемите ни и да се опитаме да променим ситуацията, така че да живеем по-спокойно.
Емоционалния стрес, депресията също могат да доведат до непрестанно тъпо главоболие. Раздялата с любим човек или загубата ни хвърля в бездната на отчаянието, което може да продължи и с години.

Също много възможно е главоболието да се дължи на гладуване. Ако се подлагаме на драстични диети или се храним само веднъж дневно може да страдаме от главоболие почти ежедневно, в продължение на седмици или месеци. И този тип главоболие може да се корени в динамичното и стресово ежедневие – нямаме време за обяд, храним се на крак докато тичаме от едно място на друго, ядем по една баничка за целия ден и т. н. Гладуването, особено при девойките може да се дължи и на това, че не харесват фигурата си и са постоянно психически подтиснати заради това. Знаем, че в този случай главоболието е най-малкия проблем, и е сигнал, че нещо не е наред. След него идват такива страшни разстройства на организма като булимия и анорексия.

За да избегнем главоболието и стреса лекарите препоръчват нещо трудно постижимо и невъзможно да се купи от никоя аптека:
Спокоен живот и силна храна
Достатъчен сън и здравословен секс
Да се спре алкохолът и тютюнопушенето
Да се почива повече
Да се релаксирате активно
Да се спортува

Коментирай
6 rate up comment 1 rate down comment
ПЕПИ ( преди 11 години )
ЗА ДА ИЗБЕГНЕМ ВСИЧКО ТОВА,ТРЯБВА ДА ИЗБЯГАМЕ ОТ ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА.ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО.ГОРЕИЗЛОЖЕНАТА ТЕОРИЯ ВСЕКИ Я ЗНАЕ.ХОРАТА СА ЗАВИСИМИ.ОТ НИЩО ТАКА ЛЕСНО НЕ МОЖЕШ ДА ИЗБЯГАШ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
sweet ( преди 11 години )
Статията е страхотна. Вярно е всичко това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар