Здраве и красота

Знаци, че е време да смените сутиена

Кога той става вреден за гърдите?

28.10.2016г. / 07 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сутиенът трябва да е по абсолютна мярка. И най-малкото колебание в размера и удобството на сутиена изисква купуването на нов. Независимо дали любимият ви сутиен е износен или не, има някои признаци, които налагат неговата смяна и то задължително.

Ако искате да предпазите гърдите си от вредното влияние на стария си сутиен, вижте кои са знаците, че е време за смяната му.

Отслабнали сте или сте качили килограми

Дори най-малката промяна в теглото се отразява върху гърдите. Тяхната обиколка се променя, което задължително налага смяна на сутиена. Сутиенът трябва да е абсолютно по мярка. Ако по някаква причина притиска гръдната тъкан или е прекалено хлабав, има нужда от смяна. Това е така, защото не изпълнява точната си функция да поддържа правилно гърдите.

Сутиенът ви е опънат

Вгледайте се в тъканта на сутиена, когато е върху гърдите ви. Ако платът е прекалено опънат, значи върху гърдите ви се упражнява вредно влияние. Ето защо незабавно трябва да смените сутиена преди да е навредил на гръдната тъкан.

Сутиенът ви е износен

Износените сутиени също са вредни, защото не упражняват необходимата за гърдите поддръжка. Ако тъканта на гърдите не се поддържа правилно е възможно да се получат разхлабвания на съединителната тъкан. При по-едър бюст в нея са възможни дори разкъсвания. Възможна е поява на болки, бучици, неразположения.

Презрамките са износени

Презрамките на сутиена също играят важна роля в поддръжката. Ако те са износени, незабавно трябва да бъдат сменени или те, или целият сутиен. Презрамките не трябва да са прекалено стегнати, нито прекалено хлабави. Трябва да са нагласени така, че коланът на сутиена да се пада на същата височина, на която се падат и чашките отпред. Ако коланът е повдигнат, значи презрамките са прекалено стегнати и обратно – ако е прекалено надолу, значи са хлабави.

Гърдите ви излизат от чашките

Ако по някаква причина гръдната тъкан се притиска и видимо изскача от чашките на сутиена, то той не ви е по мярка. За да избегнете това неприятно положение се консултирайте със специалист, който да определи точно формата и размера на нужния за вас сутиен.

Гърдите са напълно покрити

Гърдите не трябва да изскачат от чашката на сутиена, но и не трябва да се губят напълно в него. Чашката трябва да е точно толкова голяма, колкото да покрие гърдите. Ако чашката изглежда празна, въпреки че гърдите ви са вътре, то тогава сутиенът ви е голям.

Сутиенът не си стои на мястото

Един много явен признак, че сутиенът ви има нужда от смяна е ако той непрекъснато се мести. Ако чашките се изместват на една страна, коланът се качва нагоре или сутиенът увисва от едната страна, например, значи вече е изгубил първоначалната си форма и стегнатост.

Снимки: iStock

Коментирай